Avastusõppega keskkonnateadlikuks

30. sept. 2013 Kadri Lill Tartu Veeriku Kooli huvijuht - Kommenteeri artiklit

Tartu Veeriku Kooli matkapäev „Tere, sügis!” tutvustas õpilastele looduses liikumise võimalusi ja propageeris tervislikke eluviise. Traditsiooniks kujunenud matkapäev oli eesmärgistatud, õppekava toetav ja õppeaineid lõimiv, millest lähtuvalt oli rõhk iseavastamisel, põhjus-tagajärg seosel, säästva eluviisi väärtustamisel, vaatlemisel ja katsetamisel. Matkal osales 397 õpilast, 35 õpetajat ja 6 lapsevanemat.

Igal aastal oleme külastanud erinevat matkarada, et anda õpilastele ülevaade Tartu lähiümbruse loodusradadest. 4.–9. klassi matkapäev toimus tänavu viiendat korda. Algklassiõpilased kaasati esmakordselt.

Klassid matkasid koos klassijuhatajaga, jälgides rajakaarti ja lahendades loodusainete õpetajate koostatud töölehti ja ülesandeid. Õpilased tutvusid Vapramäe matkaraja loodusega ja uurisid, milline taimestik kasvab maastikukaitsealal. Õppisid tundma metsa- ja niidutaimi, uurisid Eesti ühe väikseima linnuse ajalugu, kuulasid muistendeid Vapramäe tekkeloost ja said teada uusi fakte Elva jõe kohta. Nad pildistasid, vaatlesid ja määrasid seeneliike, uurisid ja võrdlesid kaht okaspuud. Õpetaja oli huviärataja, kes toetas ja suunas.

3b klass. Foto: Karin Tõevere

3b klass. Foto: Karin Tõevere

Matkarajal kasutasime aktiivõppemeetodeid ning kinnistasime tunnis õpitut läbi praktilise tegevuse. Tegevuspunktides jagatud ülesanded panid proovile õpilase loovuse, kiiruse ja leidlikkuse. Selgusid osavaimad konna voltijad, täpseimad vibulaskjad, tublimad esmaabiandjad, kiireimad sõna- ja pildimängu lahendajad. Tegevuspunktid, infostendid ja töölehed laiendasid matkaliste silmaringi. Jäädvustatud tegevustest ja seenefotodest koostame koolis näituse.

Matkapäeva tegevused toetasid meie loodus- ja keskkonnasuuna tegemisi, kus pööratakse suuremat tähelepanu inimese ja looduse suhtele ning loodushoiule, õpitakse märkama keskkonnaprobleeme ja suhtuma säästvalt meid ümbritsevasse loodusesse. Käiakse õppekäikudel, kasutatakse õues- ja avastusõpet.

Looduses liikudes nautisime Vapramäe mitmekesist ja kaunist loodust. Loodusharidusliku õuesõppega kujundasime õpilastes keskkonnateadlikkust. Õpilased said teadmisi ja kogemusi, kuidas loodust vaadelda ja õppevahendeid kasutada. Matkapäev süvendas meie-tunnet kogu kooliperes ja kasvatas ühiseid väärtusi ning koostööoskust. Kogu koolipere ühine matkapäev toimus Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel ja õnnestus tänu kõigi osavõtlikkusele. Suur aitäh loodusainete õpetajatele Priit Pensale, Kaire Sumbergile, Tiina Ruusile ja koolisööklale, kes toitlustas matkalisi sooja supi ja saiakesega!

5a klass. Foto: Signe Varendi

5a klass. Foto: Signe Varendi


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!