Eesti noored teadlased tõid Prahast preemiaid

24. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

Eesti noored teadlased said 20.-24. septembril Prahas toimunud 25. Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil kolm eripreemiat. Konkursil osales 126 noort teadlast 37 riigist. Tegu on Eesti noortele teadlastele kõigi aegade edukaima konkursiga, teatas Eesti Teadusagentuuri esindaja.

„Kunagi varem ei ole konkursil preemiat saanud kõik kolm Eestit esindanud noort,” kinnitas Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhataja Terje Tuisk. Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursil esindasid Eestit õpilaste teadustööde riikliku konkursi gümnaasiumiastme parimad, kõik Eestit esindanud noored olid Tallinna Reaalkooli õpilased.

Tšehhi Parlamendi senati eripreemia pälvis Martin Talvik tööga „Gümnaasiumiõpilaste suhtumine globaalprobleemidesse ja selle muutumine 1991-2012”. Uurimistöös selgus, et globaalprobleemid on Eesti ühiskonnas gümnaasiumiõpilaste arvates tähtsad. Kahe kümnendi jooksul on õpilaste tähtsustatavad probleemid muutunud. 2012. aastal muretsesid noored rohkem energiaressursside ammendumise, inimkonna jätkuva kasvu ja sotsiaalse ebavõrdsuse pärast. Talviku auhinnaks on viiepäevane praktikavõimalus Tšehhi parlamendis.

Tšehhi Teaduste Akadeemia eripreemia vääriliseks hinnati Kristiin Resiku töö „Polümeerse katte PolyE-323 sobivus liitlipiidide kapillaarelektroforeetiliseks analüüsiks”. Uurimistöö eesmärgiks oli välja selgitada polümeeriga PolyE-323 kaetud kapillaari sobivus liitlipiidide kapillaarelektroforeetiliseks analüüsimiseks ning ühtlasi ka hinnata PolyE-323 vastupidavust orgaanilistele solventidele. Resiku auhinnaks on viiepäevane praktikavõimaluse Tšehhi Teaduste Akadeemias,

Euroopa Keemia ja Molekulaarteaduste Assotsiatsiooni (EuCheMS) eripreemia, väärtusega 1000 eurot, pälvis  Mari Liis Pedaku töö „Keskkonna mõju uurimine vees sisalduvatele humiinainetele kõrgsurvevedelikkromatograafilisel meetodil Harku järve näitel”, mille eesmärgiks oli uurida keskkonna mõju Harku järve, Eesti ühe kõige reostunuma järve, vees sisalduvatele humiinainetele. Ühtlasi oli töö eesmärgiks tõestada, et kõrgsurvevedelikkromatograafilist meetod (HPLC) on sobilik humiinainetega seotud keskkonnauuringute tegemiseks ning selle rakendamine keskkonnauuringutes oleks kasulik.

Õpilaste teadustööde konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga.

Lisainfot konkursi kohta leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!