Eesti noored tõid kõrgeid kohti astronoomiaolümpiaadilt

17. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

6.–14. septembril toimus Leedus 18. rahvusvaheline astronoomiaolümpiaad, kus hõbemedali pälvisid Kaarel Hänni Tallinna Prantsuse Lütseumist ja Carel Kuusk Tallinna Reaalkoolist. Pronksmedali sai kaela Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilane Taavet Kalda, teatas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

Olümpiaadil võisteldi juba traditsiooniliselt öötaeva tundmises teleskoobiga ja ilma ning oskuses astronoomiliste vaatluste andmeid analüüsida. „Küsimused ise olid eelmise aastaga võrreldes mõnevõrra lihtsamad. Kokkuvõttes olid aga tulemustetabelis vahed väga väikesed ja konkurents tihe, mistõttu ka medalivõitmine üsna keeruline,” sõnas õpilaste mentor Tiit Sepp, toonitades, et sedavõrd  märkimisväärsemad on Eesti õpilaste tulemused.

18. rahvusvahelisel astronoomiaolümpiaadil võtsid omavahel mõõtu 20 võistkonda 18 riigist. „Kaks lisavõistkonda tuli sellest, et Venemaad esindasid nii Vene kui Moskva võistkonnad, Ukrainat aga Ukraina ja Krimmi meeskonnad,” täpsustas Sepp.

Eesti võistkonda kuulusid Silver Juvanen Nõo Reaalgümnaasiumist; Kaarel Hänni ja Jaanika Raik Tallinna Prantsuse Lütseumist; Taavet Kalda Gustav Adolfi Gümnaasiumist ning Carel Kuusk Tallinna Reaalkoolist. Mentoritena saatsid õpilasi Tartu observatooriumi teadur Tõnis Eenmäe ning TÜ doktorandid Tiit Sepp ja Rain Kipper.

Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel toetab haridus- ja teadusministeerium ning koordineerib Tartu ülikooli teaduskool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!