Eesti väikseimas koolis pole ühtegi last

6. sept. 2013 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Mullu kolme õpilasega Pärnumaa Massiaru algkooli ei tulnud tänavu kedagi tarkust taga nõudma. Uksi ei saa aga kohe sulgeda, sest kooli tegevuse lõpetamisest tuleb teavitada viis kuud enne õppeaasta algust.

Ehkki Eestis sai tänavu aabitsa 14 460 last (6% mullusest rohkem), ei olnud Massiaru algkooli esimesse klassi ühtki tulijat. Eelmisel õppeaastal koolis õppinud kolm last jätkasid õpinguid Häädemeeste keskkoolis ja nii on kooli hingekirjas vaid õpetaja Ly Põldur, kes täidab ka kooli juhataja kohuseid.

„Koolibuss veab õpilasi nagunii Häädemeestele ja kui vanem õde või vend käib seal keskkoolis, panevad lapsevanemad ka nooremad sinna,” kommenteeris Häädemeeste abivallavanem Toomas Abel ja lisas et algkooli õpetuse kvaliteedi kohta polnud vallavalitsusel ega vanematel ühtki paha sõna öelda – tegemist oli ju sisuliselt individuaalõppega.

Veel paari aasta eest õppis koolis viis last. Kooli sulgemise üle saab otsustada vallavolikogu, kuulanud eelnevalt ära ka kooli hoolekogu seisukoha. Vastavalt PGS-ile tuleb tegevuse lõpetamisest ette teatada viis kuud enne uue õppeaasta algust. Seega on tõenäoline, et kool paneb uksed kinni järgmisel suvel.

Väikse kooli sulgemine on vallas varemgi arutlusel olnud, kuid Abeli sõnul on arutelu alati jõudnud küsimuseni, mida hakata peale tühjalt seisva majaga. 1938. aastal ehitatud hoone mahutab 120 õpilast. Suures majas on lavaga saal ja külaselts kasutab seda oma üritusteks.

„Külaselts ei suuda seda üksi üleval pidada,” rääkis Abel. Kaalutud on ka hooldekodu rajamist ja müükipanekut, kuid asulatest kaugel asuv kinnisvara pole kuigi atraktiivne.

Seni on koolipidamise kulud olnud minimaalsed. Viie õpilase puhul tuli õpetaja palk veel riigilt.

Vahetult enne uue kooliaasta algust on Eestimaal ennegi koole õpilasteta jäänud, näiteks kolme aasta eest Järvselja, seitse aastat tagasi Torgu kool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!