Homme avatakse nii Tallinnas kui ka Tartus uus ülikooli õppehoone

4. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeva hommikul avatakse Tallinna Tehnikaülikoolis pidulikult uhiuus õppehoone kooli kuues korpus, millega lõpeb tehnikaülikooli koondamine Mustamäele. Pärastlõunal lõikab Tartu Ülikooli rektor läbi lindi äsjarenoveeritud anatoomikumi ukse ees.

Kell 11 avatav TTÜ uusehitus on ennekõike teaduse maja, kus töötavad TTÜ mehaanikateaduskonna ning keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna teadlased, magistri- ja doktoriõppe üliõpilased, kes enne pidid selleks sõitma Koplisse. Uues hoones on mehaanikateaduskonna soojustehnika instituut, materjalitehnika instituut ja masinaehituse instituut, samuti keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna materjaliteaduse instituut. Ka on uutesse ruumidesse kolinud TTÜ Robotiklubi, Formula Student Team Tallinn ning Mehaanikateaduskonna Üliõpilasnõukogu.

Majas on läbi nelja korruse kõrguv põlemisprotsesside katsehall, triboloogia ja pulbermetallurgia laborid, uut tüüpi päikesepaneelid, autotehnika teaduslaborid, disaini ja tootearenduse stuudiod, uuenenud tudengivormel ja robotid. Aadressil Ehitajate tee 5 avatavas hoones on kasulikku pinda ligi 13 000 ruutmeetrit, hoone maht on ligi 62 000 kuupmeetrit. Hoone arhitekt on Velle Kadalipp ning ehitajaks Skanska AS.

Kell 16 avatavasse, Tartus Näituse 2 asuvasse 130 aasta vanuse uue anatoomikumi õppehoonesse on kolinud sotsiaal- ja haridusteaduskonna psühholoogia instituut ning haridusteaduste instituudi eripedagoogika osakond.

AS Merko tehtu tööde käigus sai muinsuskaitse all oleva hoone välispind uue värvikihi, parandati katust ja vanu seinapragusid. Õue loodi prügimaja, lisati rattahoidjad ja kohendati teed. Sisetöödel värviti või pahteldati kõik laed ja seinad ning taastati põrandad. „Hoone välisilme on ehitustööde käigus kenasti säilitatud ning hoone sisustamisel on nutikalt kombineeritud ajalooline ja uus,” ütles TÜ hangete ja arendustalituse juhataja Heiki Pagel. Hoone 1. korruse koridoris avatakse ka mälestustahvel Tartu ülikooli auliikmele Gunnar Vasarale (1921–2010), kelle annetuse toel renoveerimistöid tehti.

TTÜ ehituse näol on tegemist esimese osaga investeerimisprojektist, mille käigus renoveeritakse lisaks kuuendale korpusele ka viies korpus. Kogu projekti toetab SA Archimedese kaudu Euroopa Regionaalarengu Fond ligi 13 miljoni euroga. Anatoomikumi renoveerimine läks Pageli sõnul maksma ca 2,2 miljonit eurot.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!