Kooli läbi aabitsa

6. sept. 2013 Victoria Parmas - Kommenteeri artiklit

Üle 27 aasta avati Harku vallas uus kool – Vääna-Jõesuu algkool –, mille õpilased astusid esimesel septembril aktuselt klassidesse läbi hiigelsuure kukeaabitsa. Piduliku päeva lõpus istutasid lapsed kooli ümbrusesse aga kevadlillede sibulaid.

Koolimaja asukohast keset männimetsa, mere lähedal on tuletatud kooli juhtmõte: „Märkan ja olen märgatud!” „Selles lauses peitub inimesi ja loodust ühendav mõte: kui märgata enda ümber olevat loodust, inimesi, esemeid ja maailmas toimuvat, on ka märkaja ise turvaliselt hoitud,” seletab kooli moto lahti õppejuht Maria Usk, kelle sõnul tähendab see praktilises elus näiteks seda, et direktor või mõni õpetaja saadavad esimese klassi õpilased pärast tundide lõppu koolibussi peale.

Vääna-Jõesuu koolipere on nii väike, et siin ei jää keegi märkamata. Sel aastal alustas koolis kolm esimest klassi ja üks 2.–3. klassi õpilastega liitklass. Neid õpetavad kuus erineva koolikogemusega inimest. Neljal õpetajal, direktoril ja õppejuhil on kõigil seljataga eri koolide (Laagri kool, Audentese erakool, Tabasalu gümnaasium, Viimsi kool) kogemused, kust nad on kaasa toonud läbiproovitud kasvatusmeetodid, õpetamisstiilid, väärtushoiakud ja tegutsemisviisid, millest kujundatakse kooli oma nägu.

Vastvalminud koolil on juba mitu traditsiooni. Esimese klassi jaoks algab iga koolipäev hommikutunniga, kus õpetajatel on laste jaoks aega: räägitakse rõõmudest ja muredest, kuulatakse üksteist, õpitakse draamaõpetuse kaudu käitumist.

Üks tund koolipäevas peetakse alati värskes õhus. Selleks tunniks võib olla mis tahes aine, mille õpetaja valib oma äranägemise järgi. Esimesel tundidega koolipäeval sööb terve koolipere pärast tunde koos torti. Koolipere uue kooli loomise entusiasm on kandunud ka lapsevanemateni, kes end sisseelamise ajal appi pakkusid. Vääna-Jõesuu kooli algust pealt vaadates tuleb taas tõdeda, et vähem on rohkem.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!