Kuuekümneselt kutsekooli õppima!

20. sept. 2013 Triin Junkur - Kommenteeri artiklit

Tänavu Narva kutseõppekeskusse astunutest on ligi viiendik varasema töökogemusega, mõnelgi õppijal on vanust üle 60.

Kõige vanem kooli astunu on 1949. aastal sündinud meesterahvas, kes soovib õppida müürsepatööd. Noorim sügisel kutset omandama hakanu on 15-aastane kokaks pürgija.

„Oleme aastaid levitanud mõtteviisi, et uut kutset õppida pole kunagi hilja,” ütleb Narva kutseõppekeskuse õppedirektor Riina Veidenbaum, „ja kes on meil õppima asunud, nende kohta võib öelda vaid kiidusõnu. Nad on püüdlikud, motiveeritud ja saavad hästi hakkama.”

Kes ja miks on vanemas eas koolipinki istunud?

Ivan, 63, müürsepa eriala õpilane:

„Olen Narva kutseõppekeskuses ka varem õppinud ja tulin hea meelega uuesti, sest saan olla siin toredas kollektiivis, suhelda ja areneda. Varem töötasin lennunduses, nüüd on sellist tööd Eestis vähe ja ise olen juba pensionieas. Kui aga elu pakuks nüüd müürsepatööd, oleksin rõõmuga valmis tööle minema. Et õpitut kinnistada, kasutan kuni töökoha leidmiseni tundidest saadavaid teadmisi suvilas ehitamisel ja korteri renoveerimisel. Perekonnaliikmed suhtuvad sellesse hästi, et ma iga päev koolis käin. Mu lapsed elavad juba eraldi, kohtume nädalavahetustel suvilas.”

Nadežda, 56, kergerõivaste õmbleja eriala õpilane:

„Mul ei olnud tööd. Hariduselt olen raamatupidaja, aga palju aastaid töötasin hoopis kalatööstuses. Kuna ma ei saanud viimasel ajal seal enam normi täis, jäin töötuks. Tütar soovitas mul Narva kutseõppekeskusesse õppima tulla. Ta on siin ise rõivaõmblemise erialal õppinud ja väga rahule jäänud. Minu perekonda see ei häiri, et vanaema õpib – jõuan ilusti lapselapsi lasteaiast koju viia. Alustasin õpinguid alles sel sügisel, aga võin öelda, et õhkkond rühmas on meeldiv, õpetajad tähelepanelikud ja olen juba leidnud paar rühmakaaslast, kellega tihedalt suhtlen, kelle vanus ja mõtteviis on minuga sarnased.”

Jelena, 55, toateenija eriala õpilane:

„Varem töötasin Narva suurimas tehases Baltijets, olen hariduselt raadiomonteerija, mõne aja olen töötanud ka öövalvurina ja viimastel aastatel välismaal lapsehoidjana. Olen käinud inglise keele kursustel ning kui mul on toateenija ja puhastusteenindaja haridus, saan töötada terves Euroopas.

Mina arvan, et toateenija eriala sobib minu vanuses inimestele hästi – seal on vaja palju praktilisi oskusi, samas ei ole liiga palju teooriat ega arvuteid. Olen oma elu perenaine. Varsti on mul neli lapselast, minu lapsed ja lapselapsed on rahul, et korraldan oma elu nii, nagu tahan. Ma olen lahutatud, aga isegi minu endine abikaasa suhtub sellesse hästi, et läksin Narva kutseõppekeskusesse toateenijaks õppima. Küll aga ei tulnud minuga koos õppima kaks minu tuttavat naist, kuna nende elukaaslased olid selle vastu.”

Poisse tavalisest rohkem

Teine tänavuse vastuvõtu eripära on Narva kutseõppekeskuses poiste rohkus. Põhikooli baasil sisseastunute seas on meesterahvaid kolm korda rohkem kui naisi. „Sageli on noorte meesterahvaste puhul just vanavanemad need, kes annavad innustust ja inspiratsiooni kohe pärast põhikooli kindel elukutse omandada,” kommenteerib vastuvõtukomisjoni vastutav sekretär Elyanna Romanova.

Ainult meesterahvastest koosnevad õppegrupid on mehhatroonika, keevitajate ja autotehnikute erialal. Ehitajate grupis alustas õpinguid siiski ka üks naine. Samas näiteks koka erialal on õppima asunud võrdselt mõlema soo esindajaid. „Tavapäraselt on sisseastujate seas meeste ja naiste osakaal suures plaanis võrdne, kuid sel aastal tuli meesterahvaid mõnevõrra rohkem,” lisab Romanova.

Kokandus kõige populaarsem

Uus õppeaasta algas Narva kutseõppekeskuses 2. septembril piduliku avaaktusega, kus esinesid Narva muusikakooli õpilased. Põhikooli baasil asus Narva kutseõppekeskuses õppima 207 ning keskkooli baasil 336 õppijat. Kõige nõutum ning suurima konkursiga eriala on tänavu vene õppekeelega kokaõpe põhihariduse baasil. Suur huvi on ka põhikooli baasil autotehniku ja keevitaja õppe vastu. Keskkooli baasil on suurim huvi veokorralduse, kondiitri ja majandusarvestuse eriala vastu. Suvine vastuvõtt Narva kutseõppekeskusesse on sellega lõppenud, kuid vabadele õppekohtadele on võimalik kandideerida aasta ringi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!