Õpilased ei taju sõna võimu

16. sept. 2013 Madli-Maria Naulainen - 1 Kommentaar

21.–23. augustini kohtusid 60 ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajat NATO suvekoolis Viimsis. 7. korda toimunud konverentsi fookus oli meedial ning selle mõjul arvamuste kujundajana.

Suvekooli programmi pani koos Eesti NATO Ühinguga kokku ürituse moderaator, ajakirjanik Marica Lillemets. Konverentsil esines hulk tuntud külalisi, näiteks Kaja Tampere, Linnar Priimägi, Indrek Tarand ning ajakirjanikud Kärt Anvelt ja Viktoria Ladõnskaja, samuti haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar ja Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Martin Arpo. Suvekooli toetasid kaitseministeerium, haridus- ja teadusministeerium ning Friedrich Eberti Fond.

Kolme päeva vältel räägiti tänapäeva meedia rollidest ning valge meedia ellujäämisvõimalustest. Suured ajakirjandusväljaanded pistavad rinda majandusraskustega, kuid usuti, et traditsiooniline ajakirjandus ei kao seda varjutava online-klikimeedia kõrvalt siiski ära. Valge ajakirjandus on läbimõeldud ja kontrollitud ning online-meedia, kus on primaarne kiirus, ei suuda selle sügavust asendada. Viktoria Ladõnskaja tõi välja, et venekeelses meedias muutub tõsiseltvõetavaks alles lugu, mis on ilmunud ka eestikeelses meedias ning venekeelsed ajakirjanikud peavad loetavuse huvides tihti avaldama loo kõigepealt eesti ja alles siis vene keeles. Sama tendents kehtib ka venekeelse kirjanduse puhul Eesti raamaturul.

Mitmes ettekandes jõuti sõna võimu juurde, mida noored ei taju ja mille eest nad ei oska vastutada. Rõhutati õpetaja rolli selle vastutuse õpetamisel. Sõnumi mõistmine jääb alati selle autori vastutuseks, rääkis Kaja Tampere. Kui keegi mõistab väljaöeldut valesti, ei ole selles süüdi interpreet, vaid sõnumi looja. Lastele antakse vastutust kogu aeg – nad peavad koolitöid tegema ja vanemaid majapidamistöödes abistama, aga sõnade eest vastutama lapsi ei õpetata. Internetti loobitakse sõnu nagu prügi. Võrguühiskonnas kipub olema tendentsiks võimu ja vabaduse tunnetus, kuid vastutuse tajumine on tagaplaanil.

Tänapäeva õpilane on meediaruumi osa. Seetõttu peab õpetaja õpilast vastutustundlikule kasutamisele suunates seda ruumi tundma. Indrek Tarand meenutas viimase europarlamendi valimiste eelset perioodi, kus tema uudne sotsiaalmeediakanalites toimunud kampaania tõi suurt edu. Ka tema kasutas uusi meediume esialgu pigem vastumeelselt, kuid tegi seda siiski, sest ajaga tuleb kaasas käia. Tarand jutustas humoorikalt, kuidas tema generatsioon ei suuda kahjuks vaimustuda igast laste leitud uuest telefonirakendusest või hinnata nende panust talle Minecraftis maja ehitades. Aeg liigub kiiresti ja toonane sotsiaalmeediatrikk ilmselt praegu valimistel ei toimi, tuleb kasutada uusi relvatüüpe.

Seega on õpetajad keerulise ülesande ees. Eelmine põlvkond ei suuda võtta üle kõike, mille keskel elab praegune noorus, kuid ometi on nende ülesanne ja vastutus suunata just sellel maastikul noori edukalt toime tulema. Pedagoog peab õpetama lapsi sõnade eest vastutama ning ennetama võimalikke ohte kübermaailmas. Jõudu selleks meile kõigile!

Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajatele suunatud Eesti NATO Ühingu järgmine koolitus toimub 23.–25. oktoobrini Kuressaare Linnateatris.

Lisainfot leiab siit: http://www.eata.ee/2013/09/ajaloo-ja-uhiskonnaopetuse-opetajate-sugiskool.html


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Õpilased ei taju sõna võimu”

  1. […] Madli-Maria Naulainen, Õpetajate Leht, 16.09.2013  […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!