Põhikoolilõpetajad said tulevikuplaanide tegemiseks karjäärivihiku

30. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

SA Innove karjääri- ja nõustamisteenuste arenduskeskus andis välja 9. klassi õpilastele mõeldud töövihiku „Abimees Sinu tulevikuplaanide tegemisel”, mis aitab õpilasi elukutse valimisel ja õpinguplaanide tegemisel ning on kättesaadav ka internetist, teatas SA Innove pressiesindaja.

Vihiku ülesehitus järgib tavapärast karjääriplaneerimise protsessi koosnedes neljast suuremast alateemast „Kes ma olen”, „Õppima”, „Tööle” ning „Planeerin ja saavutan”. Töövihik on põnev ja mänguline sisaldades praktilisi harjutusi, suunavaid küsimusi eneseanalüüsiks, õppimis- ja töötamisvõimaluseks, mõtteteri ja viiteid infoallikale.

„Kui üheksanda klassi õpilane on harjutused ära teinud, siis ta saab selle põhjal kokku panna oma karjääriplaani järgmiseks perioodiks”, selgitab töövihiku sisu SA Innove karjäärinõustamise spetsialist Mare Väli. „Noor saab vihikut taas kasutada 12. klassis või kutsekooli viimasel kursusel, kui ta seisab jälle valikute ees. Selleks on trükises uued harjutused.”

SA Innove juhatuse liikme Robert Lippini sõnul oli vajadus töövihiku järgi suur, kuna see annab võimaluse toetada iga põhikooli lõpetajat individuaalselt esimese edasiõppimisvaliku tegemisel. „Lisaks Rajaleidja karjäärikeskuste töötajate külaskäikudele koolidesse annab töövihik igale õpilasele hea võimaluse tegeleda edasiste plaanide teemaga talle sobival ajal ja kohas”, selgitab Lippin. „Nii mastaapset, samas konkreetsele sihtgrupile ja otse igale noorele suunatud karjääriplaneerimise toetamiseks mõeldud materjali ei ole Eestis varem välja antud.”

Möödunud aastal ilmnes haridus- ja teadusministeeriumi uuringust „Õpingute katkestamise põhjused kutseõppes”, et oluline on laiapõhjaline lähenemine karjäärinõustamisele juba põhikoolis, kuna peamine põhjus kutsekoolis õpingute katkestamisel oli vale erialavalik.

Karjäärivihiku koostasid SA Innove ja Rajaleidja karjäärikeskuste spetsialistid ning õpilaste tagasisidet andis Eesti Õpilasesinduste Liit. Töövihiku valmimist toetas Euroopa Sotsiaalfond ja Elukestva õppe programm.

SA Innove saatis töövihiku kõikidele eesti keele õppekeelega üheksanda klassi õpilastele. Samuti on vihik leitav aadressilt www.rajaleidja.ee/karjaarivihik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!