Tänavusel emakeele­olümpiaadil keskendutakse sõnavarale

6. sept. 2013 - 1 Kommentaar

29. emakeeleolümpiaadi korraldab Tartu ülikool ja selle teema on eesti sõnavara. Uurimistööde teemade ja kolme vooru ülesannetega püütakse hõlmata nii praegusaja kui ka vanemaid sõnavarakihte, nii kirjakeele- kui ka murdesõnu, nii suulise kui ka kirjaliku keele sõnu.

Arvestust peetakse tavakohaselt kolmes vanuserühmas: 7.–8., 9.–10. ja 11.–12. klass. Noorimast vanuserühmast valitakse lõppvooru pääsejad piirkonnavooru kaudu, teistest vanuserühmadest aga õpilase valikul kas uurimistöö vooru (üle-eestiline arvestus) või ülesandevooru (piirkonnavoor) kaudu (õpilane võib kasutada ka mõlemat võimalust).

2013/2014. õppeaasta sügisel valivad koolid oma voorus välja need õpilased, kes pääsevad piirkonnavooru, mis toimub üle Eesti 18. jaanuaril 2014. Sügis ja talve algus on ühtlasi iseseisva uurimistöö tegemise aeg, sest töö esitamise tähtaeg on 27. jaanuar. Edasipääsenuid oodatakse lõppvooru ülesandeid lahendama Tartu ülikooli emakeelepäeval, 14. märtsil ning olümpiaadi tulemused tehakse Tartus teatavaks 15. märtsil.

9.–12. klassi õpilastel on valida 11 uurimistöö teemat, mis kuuluvad seitsmesse sõnavara valdkonda: „2010. aasta sõnause sõnade saatus”, „Võõrsõnade tähendusnihked” ja „kas-liiteliste sõnade eripära” (uuem sõnavara ja sõnade tähenduse muutumine), „Kujundlik sõnavara” (kujundlik sõnavara), „Internetikeele sõnavara ja selle võrdlus kirjakeele sõnavaraga” ja „Slängisõnavara ühes vabalt valitud internetifoorumis” (internetikeel), „Uusimaid inglise laene koolinoorte sõnavaras” (suulise keele sõnavara), „Spordiajakirjanduse metafoorne või muu piltlik väljenduslaad” ja „Hinnangulised nimisõnad ajakirjanduskeeles” (meediakeel), „Arhaismid vabalt valitud eesti ilukirjandusteos-(t)es”, „Murdesõnad ühes kirjandusteoses” ning „Ravimtaimede ja raviainete nimetused August Wilhelm Hupeli teostes” (vana kirjakeel) ning „Selged sõnad õpikukeeles” (selge keel).

Lisainfot  saab veebilehelt: www.teaduskool.ut.ee/ekek ja meiliaadressilt: kristel.ress@paevakera.ee.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tänavusel emakeele­olümpiaadil keskendutakse sõnavarale”

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!