Tartus algas suur matemaatikakonverents

2. sept. 2013 - Kommenteeri artiklit

1.–6. septembrini kogunevad Tartus enam kui 130 matemaatikut rahvusvahelisele suurkonverentsile „Kangro-100. Methods of Analysis and Algebra”. Professor Gunnar Kangro 100. sünniaastapäevale pühendatud konverentsil astuvad esmakordselt Eestis üles paljud maailmakuulsad analüüsi ja algebra valdkonna tippteadlased, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

„Gunnar Kangro oli oma aja kuulsaim Eesti matemaatik, kes suunas matemaatika-alase uurimis- ja õppetöö sõjajärgses Tartu riiklikus ülikoolis uutele kaasaegsetele rööbastele,“ meenutab matemaatikut TÜ matemaatilise analüüsi professor Toivo Leiger. „Kangro oli maailmas kõrgelt hinnatud spetsialist oma uurimisvaldkonnas – summeeruvusteoorias ning tema tegevus on jätnud rahvusvahelisele teadusmaastikule hindamatu jälje.”

„Kangro auks tulevadki Tartusse 13 väga esinduslikku plenaaresinejat, alustades USA Kenti ülikooli teadlase Richard M. Aroniga ning lõpetades elava klassiku Albrecht Pietschiga Friedrich Schilleri ülikoolist Saksamaal,“ räägib TÜ funktsionaalanalüüsi professor, akadeemik Eve Oja, tundes rõõmu, et tänu suurele prominentsete väliskülalistest osalejate arvule võib konverentsi nimetada Eesti matemaatika sajandisündmuseks.

Konverentsi eesmärk on vaadata tagasi Gunnar Kangro panusele Eesti ja maailma matemaatika arendamisel, arutleda nii analüüsi kui ka algebrat puudutavate teadustulemuste üle ning kavandada tulevikutendentse.

Konverentsi korraldab Tartu ülikooli matemaatika instituut ning korraldamist toetab Euroopa Liidu regionaalarengu fond. Konverents toimub Tartus Ahhaa teaduskeskuses.

Lisainfot konverentsi ja Gunnar Kangro kohta saab lugeda siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!