Baltikumi ajalugu võib jõuda Põhjamaade õppekavadesse

24. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

25.-26. oktoobril toimub Tallinnas Läänemere regiooni ühtse ajaloohariduse edendamisele suunatud rahvusvaheline konverents „Bridging the Baltic”, millel kohtuvad piirkonna ajaloohariduseksperdid, muuseumide, koolide ja riigiasutuste esindajad, õppekavade ja -materjalide koostajad ning levitajad, rahastajad ja uurijad, et arutada läänemereülese ajaloohariduse strateegia võimalusi ja arendamist, teatas SA Unitas.

Konverents on osa kolmeaastasest ajalooharidusprojektist „Erinevad rahvad – jagatud pärand”, mille eesmärk on edendada läänemereregiooni maade lõimumist ja tihedamaid naaberlikke suhteid Soomes, Rootsis, Eestis ja Lätis.

Projekti käigus uuriti põhjalikult nimetatud riikide õpilaste arvamusi ja teadmisi nii Läänemereregiooni maadest kui ka naaberriikide ajaloost ja kaasaegsest elust. Konverentsil tutvustatakse uuringu tulemusi ning välja töötatud õppematerjale.

„Projekti käigus oleme koostöös rahvusvaheliste ajaloo- ja haridusekspertidega läbi viinud ulatuslikud uuringud piirkondliku ajalooteadlikkuse kohta regioonis ning loonud tingimused Läänemere piirkonna jagatud ajaloohariduse edendamiseks. Uuringutulemused kõnelevad mitte ainult madalatest teadmistest, aga ka madalast huvist. Seda ilmestab ka huvipuudus institutsionaalsel tasandil – Põhjamaade Ministrite Nõukogu näiteks ei ole huvitatud Baltikumi ega Läänemere regionaalse ajaloohariduse edendamisest. Õnneks on ajalooõpetajate hoiakud soojemad,” ütles projektijuht ja SA Unitas tegevjuht Uve Poom.

Konverentsil arutletakse Läänemere piirkonna ühtse ajaloohariduse vajalikkuse üle, samuti võimaluste üle tõsta piirkondlikku ajalooteadlikkust läbi uute õpimeetodite ja kujundada läänemeremaade hariduspoliitikaid. Aruteludes osalevad muu hulgas Euroopa Ajaloohariduse Liidu liige ja projektijuht Bojana Dujkovic Blagojevic, Läti Okupatsioonide Muuseumi nõukogu esimees Valters Nollendorfs, Soome Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetuse Õpetajate Seltsi aseesimees Riitta Mikkola, Tartu Ülikooli ajalooprofessor Andres Kasekamp, Euroopa Mälu ja Süüme Koostöökogu president Göran Lindblad. Konverentsi teine päev keskendub õpetajate koolitustele ning projektis välja töötatud õppemeetodite ja -materjalide tutvustamisele.

Projekti eestvedajad on SA Unitas ja Läti Okupatsioonide Muuseum, toetaja Euroopa Liit.

Lisainfot projekti ja konverentsi kohta leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!