Ees ootab rikas muusikahooaeg

4. okt. 2013 Ia Remmel ajakirja Muusika peatoimetaja - Kommenteeri artiklit

Tänavune kontserdikalender sisaldab taas tohutult palju põnevat. Alates juba rahvusvahelise muusikapäeva, 1. oktoobri tähistamisest, mis seekord oli lausa üllatustest tulvil.

Soovitan väga minna kuulama Eesti Kontserdi ja Eesti riikliku sümfooniaorkestri ülipõnevaid kontserdisarju. ERSO ees saab oktoobris dirigeerimas näha Nikolai Aleksejevit, Paul Mägit ja Olari Eltsi ning pärast orkestri Ameerika-turneelt naasmist Arvo Volmerit ja Neeme Järvit. Kavas on ajatult kauneid suursümfooniaid, nagu Brahmsi Teine, Sibeliuse Viies, Beethoveni Neljas, Saint-Saënsi Kolmas ja Richard Straussi „Nõnda kõneles Zarathustra”.

Oktoobris stardib klaverimuusikasõpradele sari „Pianisti portree”, kus oktoobris astuvad üles Mihkel Poll, novembris džässpianistid Kristjan Randalu, Jürmo Eespere, Sven Kullerkupp ja Raun Juurikas, detsembris Kalle Randalu ning jaanuaris Toomas Vana. Väga põnev ja uudne saab olema Eesti Kontserdi sari „Müstilised hääled”, kus kuuleb eri rahvaste muusikat. Oktoobris laulavad Sardiinia mehed oma maa traditsioonilist muusikat, suure põnevusega ootan võimalust kuulda aastatuhandete kopti hümne veebruaris toimuval MustonenFestil.

Kontserdid, millest mingil juhul ei tohiks ilma jääda, on Arsise kellade ansambli 20. sünnipäeva üritus koos rahvusmeeskoori ning Peeter Vähiga budistlikel instrumentidel ning Rein Rannapi 60. sünnipäeva kontsert koos Vox Clamantisega, kus tuleb esiettekandele juubilari suurteos „Taevane ja maine” sufi müstiku Rumi tekstidele.

Väliskülalistest tasub kindlasti kuulata Soome barokkorkestri kontserti koos meisterliku solisti Markku Luolajan-Mikkolaga ning Tšaikovski-nimelise suure sümfooniaorkestri muusikaõhtut, kus on kavas kaunid klassikalised sümfooniad. Imeline Norra gregoriaani ansambel Schola Sanctae Sunnivae esineb 15. detsembril koos meie oma Vox Clamantisega.

Kindlasti tasub jälgida soodsat ja kauni kavaga lõunamuusika sarja, kus oktoobris mängib Brahmsi sügavtõsist muusikat Vardo Rumessen ning detsembris esineb organist Andres Uibo koos tšellist Aare Tammesalu ja suurepärase noore lauljatari Arete Teemetsaga.

Soovitan väga ära vaadata Tõnu Kõrvitsa septembris esietendunud uudisooper „Liblikas”. Unustad argireaalsuse selles värvika ja hõrgu muusikaga unenäolises loos Peeter Jalaka ootamatus ja intrigeerivas lavastuses.

Vanemuises tuleb oktoobris lavale samuti uudisooper, Tauno Aintsi Andrus Kivirähki süžeele loodud „Rehepapp”. Ja muidugi – kui veel pole jõudnud käia, siis vaadake tingimata „Fausti” ja „Traviatat” ja balletti „Bajadeer” Estonias ning Tšaikovski „Jevgeni Oneginit” ja oktoobris lavale tulevat balletti „Raimonda” Vanemuises.

Silm tasub peal hoida Tallinna filharmoonia tegemistel. Tulekul on Tallinna kammerorkestri avakontsert verivärske peadirigendi Risto Joostiga ning huvitavalt koostatud džässkontserdid, kus uue ideena sari „Kirjanik ja džäss”. Esimesel õhtul 24. oktoobril kohtuvad siin Ernest Hemingway looming ja muusika Siim Aimla triolt.

Meie oma suurepärastest muusikutest saab kuulda lauljatar Annaliisa Pillakut, pianist Sten Lassmanni sisuka Eesti klassikute kavaga, kontrabassivirtuoos Mati Lukki, fagotimängija Peeter Sarapuud, klaveriduosid Nata-Ly Sakkos ja Toivo Peäske ning Piret ja Lauri Väinmaa, Cantores Vagantest, flöödivirtuoos Oksana Sinkovat, uut põnevat barokkansamblit Ensemble Floridante (Ele Raik, Meelis Orgse, Tõnu Jõesaar, Saale Fischer) ja paljusid teisi.

Kindlasti soovitan minna kuulama 3. novembril Briti ansamblit Hurts. Sellise suurusjärgu poptähed tasub oma silmaga üle vaadata.

Ning muidugi on aastavahetus kõige pidulikum ja meeldejäävam koos kauni muusikaga. 28. detsembril on kavas pühademuusika „Eri Klas ja sõbrad”, 29. detsembril saab taas kuulata üht kaunimat ja mõjuvamat teost, Händeli „Messiast”. Aastavahetuse Estonia kontserdisaalis sisustab Tallinna kammerorkester koos soome viiulivirtuoosi Jaakko Kuusistoga ning särav aasta algus saabub ERSO ja Neeme Järviga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!