Hõimupäevad päädivad laupäeval konverentsi ja kontserdiga

17. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

MTÜ Fenno-Ugria Asutuse veetavad hõimupäevad on saanud hoo sisse. Täna kell 18 kogunevad pärimusmuusikaansamblid Tartu Ülikooli aulasse suurkontserdile, homme on kontsert Viljandis. 25. hõimupäevad kulmineeruvad laupäeval, mil kella 10-15 peetake rahvusraamatukogus konverentsi ning kell 17 algab suurkontsert Mustpeade majas.

Kontserdil esinevad peaaegu kõik hõimupäevade külalised: karjalaste ansambel Sattuma ja vepslaste Noid Petroskoist, Soome duo Ponsi Rääkkyläst, Baškortostani udmurtide Utšõ Nõl, komide Zarni An’, Tatarstani maride Lai Mardež, mokšade Paigonja ja Ungari rahvakunstiansambel Debreceni Népi Együttes. Lavale tulevad ka Eestis tegutsevad rahvusseltside ansamblid. Väljas on rahvusseltside info- ja suveniiriletid ning pakutakse sugulasrahvaste suupisteid.

Täna saab sama kontserti kuulata kell 18 Tartu Ülikooli aulas ning homme kell 19 on hõimupäevade kontsert Viljandi Pärimusmuusika Aidas, kus esinevad Venemaalt saabunud hõimurahvaste esindajad: udmurdid, komid, marid ja mokšad. Sissepääs kõigile kontsertidele maksab 2-5 eurot.

Laupäeval, 19. oktoobril tähistatakse Eestis riikliku tähtpäevana hõimupäeva, mil heisatakse riigilipud. Enne Tallinna peakontserti toimub sel päeval rahvusraamatukogus kella 10–15 ka rahvusvaheline konverents „Soome-ugri rahvaste taasärkamine ja hõimupäevad 25”, millele on oodatud kõik huvilised. Vajalik on eelregistreerimine aadressil fennougria@fennougria.ee.

Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis on avatud Eesti Rahva Muuseumi uus näitus „Soome-ugri ja samojeedi rahvad”. Viljandi Pärimusmuusika Aidas eksponeeritakse näitust „Veelinnurahvas. Lennart Meri soome-ugri filmirännakud 1969–1988”.

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast, et näidata üles solidaarsust sugulasrahvastega ning toetada neid oma kultuuri ja keele hoidmisel. Tänavu tähistavad hõimupäevad Eestis taasiseseisvusaja 25. juubelit.

Hõimupäevade üritused toimuvad üle Eesti ka paljudes koolides ja rahvamajades. Täpse kava, esinejate tutvustused ja hõimupäevade sümboolika leiab MTÜ Fenno-Ugria Asutuse kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!