India tõlkija sai Maarjamaa Risti teenetemärgi

14. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Indias New Delhis visiidil viibiv haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo andis eesti kirjanduse tõlkijale Vishnu Kharele üle Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgi, mille president Toomas Hendrik Ilves määras talle tänavu Eesti Vabariigi aastapäeval. Ordeni pidulik kätteandmistseremoonia toimus eile Eesti suursaatkonnas New Delhis, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Luuletaja, kirjanduskriitik ja tõlkija Vishnu Khare asutas Indias Eesti kultuuri ühingu ning tutvustab seal eesti kirjandust ja filme. Eriliseks teeneks aga loetakse seda, et ta tõlkis hindi keelde eesti rahvuseepose „Kalevipoeg”. Hindikeelset „Kalevipoega” ehk „Kalevputrat” esitleti Delhis 2012. aasta märtsikuus.

„Kalevipoja” tõlkimise ajal antud intervjuus on Vishnu Khare öelnud, et India inimese jaoks on „Kalevipojas” kirjeldatu tuttav maailm. „Kõu kõneleb, meri kõneleb, taevas kõneleb – see on sarnane meie mütoloogiaga. Sarnased on peresidemed, ülesanded, mida kangelastele antakse ja mida nad lahendama peavad. Seda kummalisem on, et see maailm asub 6000 kilomeetri taga, kaugel ja külmal põhjamaal, rahva juures, keda on napilt üle miljoni.” (PM 02.05.2010).

Visiidi käigus on kavas sõlmida Indiaga biotehnoloogia ja kõrghariduse alased koostöölepped. Lisaks algab täna New Delhis rahvusvaheline küberkaitsealane konverents, kus Aaviksoo peab ettekande.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!