Kas õnnelik armastus on olemas?

4. okt. 2013 Maria Murakas - Kommenteeri artiklit

Melodraama „Ar­mas­tuse õigekiri” sündmustik põhineb näidendi autori Gerda Kordemetsa sõnul 1870−1953 elanud vene kirjaniku ja Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Ivan Bunini eraelul ning kõneleb Bunini keerukast elust, kelle jaoks mängisid läbi tema elu olulist rolli naised.

Lavastuseski toob peaosatäitja Ivan, keda kehastab Ago Anderson, oma viimase suure armastuse Galina (Piret Laurimaa) koju, öeldes abikaasa Verale (Carmen Mikiver), et nüüd hakkame kolmekesi elama.

Koos nauditakse Vahemere-äärset päikest, käiakse tantsupidudel, võõrustatakse külalisi, elatakse kaasa Ivani kirjanikukarjäärile ja tähistatakse šampanjakorkide paukude saatel mehele antud Nobeli kirjanduspreemiat.

Ebatavalisse elukorraldusse külvavad veelgi suuremat segadust saabuvad külalised, kirjanik Gurov (Tambet Seling) ja ooperilaulja Marga (Ireen Kennik). Peagi tekib omapärane suhtevõrgustik, kus mitte keegi ei armasta seda, kes teda armastab. Nii ongi kogu selle armastuse kiuste tegelaste sees peidus palju üksildust ja südamevalu. Kuidas sellises olukorras edasi elada? Ja kas õnnelik armastus ja õnnelik lõpp on üldse olemas?

Loo algmaterjal põhineb Bunini armukese, vene poetessi Galina Kuznetsova memuaaridel „Grasse’i päevik”, mille ainetel kirjutas Venemaal tuntud stsenarist ja režissöör Dunja Smirnova stsenaariumi filmile „Tema naise päevik”.

Lavastaja Gerda Kordemetsa jaoks on see esimene lavastajatöö repertuaariteatris. Lavastuse kunstnik on Eugen Tamberg (külalisena), valguskunstnik Margus Vaigur ning muusikaline kujundaja Feliks Kütt.

Osades Carmen Mikiver, Piret Laurimaa, Ireen Kennik, Lii Tedre, Ago Anderson, Tambet Seling ning Priit Loog.

„Armastuse õigekiri” esietendus Endla Teatri Küünis 14. septembril.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!