Kinoekraan kui aken maailma tipplavadele

4. okt. 2013 Liis Mengel - Kommenteeri artiklit

Forum Cinemas on juba viis aastat võimaldanud Eesti kultuurinautlejatel saa­da otse­lülituste kaudu osa New Yorgi, Moskva ja Londoni tippteatrite etendustest. Tõsi, kinoekraan, kui suur tahes, ei loo seda energiat, mis kandub üle artistidelt publikuni saalides. Kuid enamik meist ei saa endale lubada sagedasi kultuurireise suurlinnadesse. Näha otseülekandes selliseid artiste nagu ooperisolist Renée Fleming, Hollywoodi filmidest tuntud Briti näitlejatar Helen Mirren või balletimaailma tipplaval publikut liigutav Ruslan Skvortsov on elamus, millest tasub igal kultuurisõbral osa saada.

Sügishooajal jõuab Forum Cinemas kinoekraani vahendusel meieni põnev valik ooperi-, balleti- ja teatrilavastusi. New Yorgi Metropolitan Opera lavalt jõuab meieni valik Vene ja Itaalia heliloojate tippteoseid, näiteks Puškini geniaalsele tekstile loodud Tšaikovski „Jevgeni Onegin” ning Gogoli jutustuse põhjal loodud Šostakovitši satiiriline ooper „Nina”.

Ooperihittidest kantakse üle ka Giacomo Puccini dramaatilist „Toscat” ning Shakespeare’i „Windsori lõbusate naiste” ainetel Giuseppe Verdi vallatute karakteritega vürtsitatud „Falstaffi”.

Shakespeare jõuab lavale ka London National Theatre’i „Mac­bethi” näol, mis kantakse maailma kinodesse üle Manchesteri kirikust. Teatrigurmaanidel tasub osa saada ka London National Theatre’i 50. aastapäevaks korraldatud juubelietendusest, kus kohtuvad kümned kinolinalt tuntud näitlejad, nagu Judy Dench ja Maggie Smith, kes astuvad üles katketes teatri parimatest lavastustest ning kelle etteasteid saadavad videoklipid teatri arhiivist.

Kirgi ja silmailu pakub Moskva Suure Teatri balletiülekannete kava, kus kinolina vahendusel jõuab meie publikuni Aram Hatšaturjani suurejooneline „Spartacus” oma võrratu lavakujunduse ja koreograafiaga ning Adolpe Adami muusikale loodud uuslavastus „Korsaar”, mille 120 tantsijaga massistseenid ei jäta ilmselt kedagi külmaks. Balletiülekannete aasta lõpetab Tšaikovski surematu klassika „Uinuv kaunitar”, millele on põneva uusversiooni loonud koreograaf Juri Grigorovitš.

Otseülekannetele ja salvestustele on palavalt oodatud ka noored, kelle armastus sõna- ja muusikateatri vastu on alles kujunemas ning kellest kasvab tuleviku kultuurilooja ning nõudlik tarbija.

Kinolinal etenduvad lavastused pakuvad võimalust mitmekesistada õppetööd või sisustada harivalt klassiekskursiooni. Seetõttu jätkab Forum Cinemas ka sel aastal „Klassiga kinno” projekti, mille raames saavad kooliõpilased külastada lavastuste ülekandeid ja teisi kinoseansse soodustingimustel ning kaks õpetajat grupiga koos tasuta.

Lisainfo www.forumcinemas.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!