Kuulmispuudega Laste Õpetajate Selts käis Riias õppereisil

30. okt. 2013 Helle Uuring Kuulmispuudega Laste Õpetajate Seltsi juhatuse liige - Kuulmispuudega Laste Õpetajate Selts käis Riias õppereisil kommenteerimine on välja lülitatud

Kuulmispuudega Laste Õpetajate Seltsi liikmed käisid sügisesel koolivaheajal õppereisil Riias. Külastati Riia kurtide kooli ja Riia kuulmis- ja kõnepuudega laste lasteaeda Dzintarinš.

Riia kolleegid võtsid meid vastu väga sõbralikult ja soojalt. Koolidirektor tutvustas meile kooli ajalugu, õppekavasid, õpilaskontingenti, personali, kordaminekuid, aga ka raskusi muutuval haridusmaastikul. Väga suur osa õpetajatest on sealses koolis pikaajalise töökogemusega ning nende kogemusest on meil palju õppida. Vanemate klasside tüdrukud olid küpsetanud meile oma erilise retsepti järgi pirukaid.

Varem aastaid Riia kesklinnas kitsastes oludes tegutsenud kool on nüüd kolinud äärelinna. Koolil on kaks õppehoonet, suur aed ja staadion. Koolimaja on heas korras, ruumid on nüüdisaegsed, avarad ja sisustatud õpilaskontingendile sobiva mööbliga.

Õppematerjalidega tutvumine pakkus meile nii äratundmisrõõmu kui ka uudistamist. Meie õpetajad said kindlasti palju uusi ideid. Saime uhkust tunda selle üle, et arvutitega oleme meie siiski paremini varustatud. Kõigil oli võimalus osaleda kahes õppetunnis ja teha ringkäik majas.

Koolil on muljetavaldav meditsiiniline personal: kaks meditsiiniõde ja kaks arsti, samuti hulk ruume laste meditsiiniliseks teenindamiseks. Nägime kooli muuseumi, kokandusklassi, käsitöö ja puidutöö klassi, logopeedide ja kuuldetöö kabinette, võimlat. Kogu koolipere oli väga külalislahke ja tegutses ühtse meeskonnana.

Lasteaias tegeldakse põhjalikult kõne arendamisega

Pärastlõunal jätkus õppepäev Riia kuulmis- ja kõnepuudega laste lasteaias. Eelnevalt oli meil selle asutuse kohta vähe informatsiooni. Suure huvi tõttu koolieelse kuulmispuudega laste lasteasutuse vastu otsisime  internetist lasteaia kontakti ja vahetasime mõne kirja sealse juhatajaga. Kohapeal selgus, et tegu on Läti ainukese kuulmis- ja kõnepuudega laste lasteaiaga, mis tegutseb ka internaadina kaugemal elavatele lastele. Meid tervitati väikese kontserdiga ning laste maalitud kirjude vahtralehtede ja sõbralike soovidega.

Lasteaias on neli kuulmispuudega laste rühma ja viis kõnepuudega laste rühma, kus õpivad ka implanteeritud ja hea arenguga vaegkuuljad lapsed. Lasteaias töötab kurtide laste rühmades ka kolm kurti õpetajat. Väiksematesse gruppidesse jagunedes saime näha õppetegevusi.

Lastele on tagatud logopeediline ja surdopedagoogiline abi, lisaks töötab lasteaias psühholoog ja meditsiiniõde. Kuulmispuudega lapsed on varustatud kuuldeaparaatidega ja FM süsteemiga või implanteeritud. Palju ja põhjalikult tegeldakse kuulmise ja kõne arendamisega. Kuulmispuudega laste rühmades kasutatakse lisaks läti  kõne- ja kirjalikule keelele kommunikatsioonivahendina ka sõrmendamist ja viipeid.

Lasteaias on avarad, maitsekalt sisustatud ruumid ning väga palju arendavaid, hästi kujundatud ja lastele sobivaid eakohaseid õppematerjale. Meie lasteaiaõpetajatele jagus siin uudistamist nii majas sees kui ka avaras paljude õuevahenditega hoovis.

Tõdesime, et kodus on hea küll, aga alati tasub minna naabrite juurde ja kaugemalegi vaatama, kuidas seal sama asja edendatakse. Igatahes oleme ühe väärt kogemuse võrra rikkamad.

DSC00068