Luunjas avatakse klaverimuuseumi filiaal

28. okt. 2013 - Luunjas avatakse klaverimuuseumi filiaal kommenteerimine on välja lülitatud

Kolmapäeval, 30. oktoobril kell 16 avatakse Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuses Eesti rahvusliku klaverimuuseumi Ernst Hiisi-nimeline Luunja filiaal, mille eesmärgiks on tähtsustada Luunjas sündinud eesti klaveriehituse grand old man’i Ernst Hiis’i (1872–1964) kui rahvusvahelise tähtsusega klaverimeistrit, teatas klaverimuuseumi juhataja.

Püsiekspositsiooni põhiosaks on pianiinod ja tiibklaverid, mille Hiis konstrueeris aastail 1903–1962. Kõrvuti Hiisi kuulsaima klaveri „Estonia” mudelitega eksponeeritakse teisigi tema loodud klavereid: pianiinot ja tiibklaverit „Astron”, pianiinot „Riga”, pianiinot „J. Becker”. Veel saab näha Hiisi Tartu-perioodi õpetaja, klaverimeister Robert Rathke tiibklaverit „R. Rathke” ning Hiisile eeskujuks olnud saksa pianiinot „C. Bechstein”.

Enamik pille pärineb Klaverimuuseumi kogust. Klaverinäituse koostaja on Alo Põldmäe. Väljapanekut täiendab fotonäitus Ernst Hiisist.

Avatav näitus on Klaverimuuseumi filiaali I etapp, II etapp korraldatakse 2014. aastal ja siis saab näitusel näha juba 14 Ernst Hiisi valmistatud või temaga otseselt seotud klaverit.

Filiaal sünnib Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuse (direktor Toomas Aru) ja klaverimuuseumi (juhataja Alo Põldmäe) koostöös. Filiaali avamist toetab Eesti Kultuurkapital. Avamisel esinevad näituse klaveritel Tartu Elleri Muusikakooli klaveriõpilased.