Millest kirjutab 11. oktoobri Õpetajate Leht?

10. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Klassitäis narkokullereid

Kirjanik Aidi Vallik arutleb Õpetajate Lehes selle üle, miks paljud Eesti noored on narkokaupmeestele kerge saak. Need kaks noort Eesti tüdrukut, kes Peruus narkoveolt tabati, pole mitte ainult kurjategijad, vaid ka kuriteo ohvrid, kirjutab Aidi Vallik.

Südames hariduserakond

Eelolevatel kohalikel valimistel kandideerib terve hulk koolijuhte ja pedagooge. Õpetajate Leht uuris, miks koolijuhid poliitikasse kipuvad ja millised on erakondadesse kuuluvate haridustöötajate võimalused teha kohalikus omavalitsuses koostööd hariduselu edenedamiseks.

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus vajab kiiresti parandamist

Endine haridusminister Mailis Reps kirjutab Õpetajate Lehes, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses on suuri probleeme, mis vajavad kiiret lahendamist. Üks suurimaid murekohti puudutab õpetajate töökoormust – tunnikoormuste kaotamine ja vaid 35-tunnise üldtööaja määratlemine.

Kooliharidus ja valimised

Ajakirjanik Rein Sikk räägib Õpetajate Lehes mõistuloo vormis sellest, kuidas kool võiks paremini tulevasi valijaid harida. Matemaatika ja majandustundides võiks läbi hekseldada valla ja riigi eelarve. Emakeeletundides võiks analüüsida poliitikute keelekasutust. Võõrkeetunde võiks ilmestada Europarlamendi tegevuse teemadel peetavad poliitidebatid, mida peetakse Skype’i vahendusel eakaaslastega naaberriikidest. Bioloogiatunnis võiks analüüsida riiklikku looduskaitsekava, kunstiõpetuse tundides aga valmivad poliitplakatid vastukaaluks üle Eesti levivale viksitud nägude paraadile.

Tugev põhikool, kehv kõrgkool

Vivika Halapuu ja Aune Valk, rahvusvahelise täiskasvanute oskuste uuringu PIAAC läbiviijad Eestis, analüüsivad Õpetajate Lehes uuringu tulemusi. Eestis esmakordselt läbi viidud uuring annab ülevaate sellest, milline on Eesti täiskasvanud elanike peamiste infotöötlusoskuste tase võrdluses teiste riikidega. Tulemustest selgus, et põhikool on Eestis väga hea, kuid järgnevad kooliastmed, eriti aga kõrgkool, ei lisa sellele võrreldes teiste riikide kõrgkoolidega piisavalt oskusi

Õpetaja õpetamine Soome moodi

Victoria Parmas käis õpetajate päeval Soomes uurimas, kuidas põhjanaabrid oma pedagooge õpetavad. Selgus, et Soomes antakse õpetajaharidust teisiti kui Eestis. Soome õpetajaharidus keskendub pedagoogioskuste arendamisele. Eestis on aga üliõpilane pikka aega koolist kaugel ja seetõttu jõuavad ülikoolipingist klassi ette vähesed tudengid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!