Millest kirjutab 4. oktoobri Õpetajate Leht?

3. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Haridusvalikute peegel

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm analüüsib Õpetajate Lehes seda, milliseid haridusvalikuid peegeldas seekordne mitmes mõttes erandlik vastuvõtt ülikoolidesse ja mis tingimustel see toimus. Tänavuse vastuvõtu erisus seisneb selles, et üle paarikümne aasta oleme taas olukorras, kus kõigile eestikeelse õppega erialadele vastuvõetud saavad võimaluse õppida maksumaksja kulul. Seda tingimusel, et nad täidavad õppekava täies mahus ja ettenähtud kiirusega. Väidetavalt jättis osa aasta varem gümnaasiumi lõpetanuist eelmisel aastal ülikooli tulemata, oodates sellest sügisest alanud tasuta õppe võimalust. Igatahes on üle veerandi ülikoolidesse esmakordselt vastu võetud 7500 üliõpilasest gümnaasiumi lõpetanud enne tänavust suve.

Eksamite edetabeli asemele PISA edetabel

Tartu Ülikooli emeriitprofessor Jaan Mikk pakub Õpetajate Lehes välja, et sarnaselt riigieksamitega oleks võimalik õppetöö tulemusi hinnata ka PISA testide edetabelite järgi. Eestis ei avalikusta koolide edetabeleid PISA järgi, aga mõnes teises riigis saavad koolid oma tulemuse teada ja võivad end selle alusel võrrelda teiste koolidega või oma varasemate tulemustega.

Ihutoit enne vaimutoitu

Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv kirjutab Õpetajate Lehes sellest, milline peaks olema õpetaja toidulaud. „Häid õpilasi ja häid õpetajaid, ikka rohkem ja ikka paremaid, saame me endale nüüd ja tulevikus siis ja ainult siis, kui me neile esimesest hetkest peale korralikult süüa anname,” teab kirjanike liidu esimees. „Ihutoit käib vaimutoidust ikka sammukese ees, see on loodusest nõnda seatud, kuna sööma peavad ka need, kes (veel) sugugi mõtelda ei mõista. Nii näibki sihipärane alustada söögi peale mõtlemisest. ”

Moskvasse õppekirjandust ostma

Oru põhikooli õpetaja Kaja Sarapuu kirjeldab Õpetajate Lehes seda, kuidas ta käis Moskvas õppekirjandust ostmas ja tundis end Arbati hiiglaslikus raamatupoes nagu jahikoer, kes peab kogu territooriumi kiiresti üle nuusutama, et siis peamisega tegelda ja lõpuks veel mälu järgi huvitavamad kohad üle vaadata.

Kultuurisündmuste eri

Õpetajate Lehe vahel on seekord ka 12-leheküljeline Kultuurisündmuste eri, mis annab ülevaate algava hooaja kultuurisündmustest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!