Mis on šokolaadiga valesti?

24. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Juba seitsmendat aastat järjest tähistatakse Eestis rahvusvahelist õiglase kaubanduse nädalat, mis keskendub sel aastal šokolaaditööstuse varjukülgedele. Toimuvad töötoad, saab anda toetusallkirju ning näidatakse filme nii lastele kui ka täiskasvanutele.

„Tarbija teadlikkus on Eestis jõudsalt kasvanud, kuid oluline on ka ettevõtete ja omavalitsuste sotsiaalne vastutus toorainet tootvate arengumaade talunike ees,” tõdeb Fairtrade Eesti esindaja Jaanus Välja.

Laupäeval, 26. oktoobril kella 10.15-10.45 linastub kinos Artis lastele tasuta multifilmiprogramm, milles sisaldub ka šokolaadi taustast rääkiv lugu „Jänku-Jussi šokolaadipäev”. Osalemiseks tuleb eelnevalt registreeruda siin.

Kell 15.30 esilinastub kinos Artis šokolaaditööstust ja lapstööjõu kasutamist uuriv dokumentaalfilm „Tume šokolaad”, linastusel kohtub publikuga ka maailma ühe suurima kakaotootjariigi Ghana kakaotalunik William Kofi Brobbey. Filmi pääseb vaatama tasuta.

Kella 10.30-12.00 saab Solarise keskuse Apollo poe ees anda allkirja õiglase šokolaadi toetuseks. Seda, mis šokolaadi tootmisega valesti on, tutvustavad kampaania „Make Chocolate Fair!” vabatahtlikud. Noortekeskustes üle Eesti räägitakse kakaokasvatuse ja šokolaaditootmisega soetud probleemidest.

Viimase õiglase kaubanduse uuringu kohaselt on 78% vastanutest nõus sellega, et maksumaksja raha ei tohiks kulutada toodetele, mille valmistamisel on töötajatele makstud ebapiisavat tasu või kasutatud orja- ja lapstööjõudu.

Inimõigustest kinnipidamist kaupade tootmise kogu tarneahela ulatuses rõhutab ka hoogsalt populaarsust koguv õiglase kaubanduse linnade liikumine, millesse hetkel kuulub üle 1300 omavalitsuse maailmas.

Õiglase kaubanduse nädalat Eestis koordineerivad Fairtrade Eesti ja MTÜ Mondo.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!