Mitmekülgsed elamused Pärnu Muuseumis

4. okt. 2013 Marian Kivila - Mitmekülgsed elamused Pärnu Muuseumis kommenteerimine on välja lülitatud

Pärnu Muuseum on Baltikumi üks moodsamaid ajaloomuuseume, mis 2012. a kevadel kolis renoveeritud aida­hoonesse. Värskenduskuuri läbinud püsiekspositsioon „11 000 aastat ajalugu – elamusi vanast ajast” on üheksas ruumis paiknev väljapanek, mis ulatub kiviajast tänapäeva. Möödunud aastatuhandete hõngu on tunda ehtsates Pärnumaalt pärit esemetes, mängudes ja elamusnurkades. Muuseum viib külastaja rännakule, kus peatutakse Eesti vanimate, Pulli asula leidude juures, heidetakse pilk keskaegse käsitöölise maailma, kuulatakse Endla teatri rõdult Eesti iseseisvusmanifesti ning tuntakse end Pärnu kuurorti supelsaksana.

Hoone kolmandal korrusel asub 565 m2 suurune näitusesaal, kus kuni novembri keskpaigani näeb staažika teatrikunstniku Gunta Randla telekaraktereid näitusel „Kõige suuremad sõbrad”. Lisaks ootab Pärnu Muuseumi külastajat omanäolise valikuga muuseumipood. Endiste aegade maitseelamusi ning tänapäevaseid toite pakub muuseumikohvik.

Pärnu muuseumi filiaal on Koidula muuseum, mis jäädvustab Lydia Koidula ja tema isa J. V. Jannseni mälestust. 1850. a ehitatud kihelkonnakooli hoone Pärnu Ülejõel oli Jannsenite koduks kuni 1863. aastani.

Koidula muuseumi püsinäitusel saab külastaja sisse astuda ärkamisaegsesse klassiruumi, elutubadesse ja Perno Postimehe toimetajatuppa. Rollimäng „Papa Jannseni koolitund” viib külastaja ajas tagasi ning pakub harivat elamust ja õpetust nii suurtele kui ka väikestele.

Lydia Koidula 170. sünniaastat tähistab Aino Undla-Põldmäe näidend „Viru laulik ja Koidula”, milles astuvad publiku ette ärkamisaja kaks suurvaimu-hingesugulast, eesti teatri loojat, kelle vahel aastatel 1867−73 toimunud elava kirjavahetuse alusel ongi 1966. a näidend kirjutatud. Näidendi lavastaja ja uue dramatiseeringu autor on Katrin Nielsen Viljandi kultuuriakadeemiast, peaosades Kaili Viidas (Endla) ja Elmar Trink. Muusikajuhina lööb kaasa Toomas Voll. Lavastuse produtsent on SA Pärnu Vabahariduskeskus koostöös Pärnu Muuseumiga.

Koolidele pakub muuseum näitustest ja etendusest või papa Jannseni koolitunnist ja veekeskuse külastusest koosnevaid pakette. Õpetajatele ja õpilastele soodustused! Küsi pakkumist info@parnumuuseum.ee.

Lisainfo www.parnumuuseum.ee.


Comments are closed.