Põltsamaa Ühisgümnaasium asus piiriülese koostööprojekti juhtpartneriks

10. okt. 2013 Annika Kallasmaa Põltsamaa Ühisgümnaasiumi projektijuht - Kommenteeri artiklit

Käesoleva aasta maikuu viimastel päevadel allkirjastas Põltsamaa Ühis­gümnaasiumi direktor piiriülese koostööprojekti lepingu. Projekt „Koostöö kvaliteetse hariduse tagamiseks riskilastele” („Cooperation for quality education for children at social risk” – EDU no borders) viiakse ellu Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmi 2007–2013 raames. Projekti kogumaksumus on 231 765,83 eurot, millest 196 765,83 on programmi kaasfinantseering.

Projektis osaleb seitse partnerit: Põltsamaa Ühisgümnaasium kui juhtpartner, Tartu Annelinna Gümnaasium, Pihkva pedagoogiline kompleks, Valmiera 5. keskkool ning SOS-lastekülad Põltsamaalt, Valmierast ja Pihkvast, kaasatud partneritena osalevad Põltsamaa linnavalitsus ja Pihkva regiooni riiklik haridusosakond. Toetus jaguneb seitsme partneri vahel: Põltsamaa kool saab toetust 54 607, teised koolid erinevalt 30 000–35 000 ja SOS-lastekülad ligi 15 000 eurot. Projekt kestab 2014. aasta lõpuni.

Partnerlusvõrgustiku loomine parendab ja rikastab kohalikke tegevusi

Koostööprojekti eesmärk on arendada piiriülest koostööd haridusvaldkonnas, vahetada uusi ideid ja rakendada neid koolides tagamaks riskirühma lastele kvaliteetne haridus. Selleks on vaja arendada olemasolevat kaasavat haridussüsteemi koolides vastavalt iga lapse vajadustele ning ühiste tegevuste kaudu suurendada laste õpimotivatsiooni.

20 kuud kestva projekti käigus saavad kolme riigi projektipartnerid kokku, käiakse üksteisel külas kogemusi jagamas ja saamas, korraldatakse kultuuriõhtuid. Tegevusse on kaasatud õpilased, õpetajad, tugispetsialistid, haridustöötajad omavalitsuste tasandil, samuti lapsevanemad ja SOS-lasteküla pered. Õpilastele, kes vajavad hariduse omandamisel rohkem abi, toimuvad vajadusel individuaalõppe- ja rühmatunnid. Mitmekesise õppe tagamiseks ostetakse õppevahendeid ja -kirjandust, toimuvad ekskursioonid. Projekt võimaldab õpilaste, õpetajate ja lapsevanemate koolitusi. Kolme riigi partnerite koostöö tulemusena valmib juhendmaterjal, kuhu koondatakse parimad praktikad tugisüsteemi rakendamisest koolides.

2014. a oktoobris toimub Tartus avatud konverents, kuhu oodatakse huvilisi laiemast haridusringkonnast ja tutvustatakse praktilisi meetodeid, mida koolis kasutada, et anda igale õpilasele haridus vastavalt tema võimetele. Põltsamaa ÜG koduleht saab uue välimuse tänu projektile, mille tegevusi kajastatakse ka partnerite kodulehekülgedel.

Projektipartnerid kohtusid Põltsamaal

25.–27. septembrini võõrustas Põltsamaa Ühisgümnaasium piiriülese koostööprojekti raames partnereid. Kohtumisel osalesid nii õpetajad, spetsialistid kui ka õpilased Tartust, Valmierast ja Pihkvast.

Põltsamaal toimunud kohtumise esimesel päeval tutvustasid õpilastest giidid külalistele meie kaunist kodulinna ja kultuuriõhtul õpiti üksteist paremini tundma, meisterdati rütmipille ja maitsti eestipäraseid suupisteid. Teisel päeval osalesid nii õpilased kui ka õpetajad koolitundides, tutvuti ka Põltsamaa ametikooli ning Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli tegemistega, ammutati teadmisi Olustvere mõisakompleksis ja Eesti piimandusmuuseumis, õhtu lõppes Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskuses ühismänge mängides. Kolmandal päeval toimusid õpilastele töötoad kunstikoolis ja õpetajatele seminar, kus artutati iga õpilase arengu toetamise võimalusi koolis.

Projektikohtumise lõpus tehti kokkuvõtteid, kavandati plaane järgmiseks kohtumiseks Valmieras novembris.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!