Programmi „Kirjandus kinos” juubelihooaeg

4. okt. 2013 Triin Rohusaar „Kirjandus kinos” projektijuht - Kommenteeri artiklit

Programm „Kirjandus kinos” on märkamatult saanud kümneaastaseks, seega käib ta juba vapralt 4. klassis. Tallinnas on programmi pesa kino Artis ja toreda traditsioonina rõõmustavad ekraniseeringud kinokeskuses Cinamon ka Tartu noori. Seansid toimuvad oktoobrist aprillini esmaspäeviti kell 15.

Et filmisari on kümneaastane, alustame ka hooaega filmiga samavanustele: kinolinale jõuab eelmisel aastal valminud vahva mängufilm „Tom ja Huck”, mis on säilitanud autori sarnase nimega teose põhijooned, aga ei ole klassikaline linalugu. Novembrikuu filmid on suunatud keskkoolile ning näha saab F. Scott Fitzgeraldi lõpetamata teose ainetel valminud glamuurset draamat „Suur Gatsby” ning omanäolist versiooni romantilisest loost „Vihurimäe”. Detsembri esimeses pooles rõõmustame muinasjutusõpru filmiga „Saabastega kass”. Sõjaromaani „Läänerindel muutuseta” paljudest ekraniseeringutest oleme seekord valinud programmi 1979. aasta versiooni. Pärast jõuluvaheaega pakume traditsiooniliselt tasuta kodumaist kraami, seekord linastub Aino Perviku seiklusjutu „Arabella, mereröövli tütar” ekraniseering, mis hiljuti digitaalselt taastati. Keskkooliealised saavad uue aasta hakul võrrelda filmi „Stepihunt” Hermann Hesse samanimelise romaaniga. Veebruari jäävad Ameerika südamlik kirjandusklassika „Tappa laulurästast” ja pärast valentinipäeva on suurel ekraanil „Romeo ja Julia”. Märts toob saalidesse rohkelt põnevust. Esmakordselt Eestis linastub fantaasiaküllane Saksa film „Maailma mõõtmine”, mis sobib alates 16. eluaastast. Põhikooliõpilased võivad kaasa elada üksikule saarele sattunud poistele seikluses „Kärbeste jumal”. Aprillis lõpetame filmisarja kevadiselt helgetes toonides, linastuvad kauni kunstilise käekirjaga „Metsluiged”, mille loomisel lõi kaasa Taani kuninganna Margrethe II isiklikult, ning prantsuse kirjanduse sõpradele „Cyrano de Bergerac” Gérard Depardieuga peaosas.

Kuue linastuva filmi kohta valmistame meediaõppematerjalid, mis aitavad õpetajatel tunnis raamatut ja filmi siduda. Jälgige kinode kodulehekülgi!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!