Täiskasvanuhariduse nädala lõpetab homme foorum

17. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Reedel kell 11 toimub Tallinnas hotellis Euroopa (Paadi 5) 17. täiskasvanuhariduse foorum „Kui targad me oleme?”, mis on pühendatud täiskasvanute oskusteuuringu PIAAC tulemustele ning lõpetab täiskasvanud õppija nädala, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Uuringu PIAAC tulemusi tutvustavad Aune Valk ja Vivika Halapuu haridus- ja teadusministeeriumist ning Janno Järve Centarist. Oluline osa foorumist keskendub paneeldiskussioonile, kus uuringu tulemuste üle arutletakse valmiva elukestva õppe strateegia valguses, lisaks Aune Valgule osalevad arutelul Baltic Computer Systemsi juhataja Ants Sild, Tallinna Ülikooli Haridusinnovatsiooni Keskuse juhataja professor Mati Heidmets ja AS EMT peadirektor Valdo Kalm. Foorumit juhib ajakirjanik Urmas Vaino.

Paneeldiskussioonis tuleb juttu sellest, et meie inimestel on head oskused ja väga palju potentsiaali, kuid meie ees on väljakutse leida vastus, kuidas saaks tööturg senisest paremini seda potentsiaali ära kasutada, eriti keskealiste ja vanemate inimeste hulgas. PIAAC uuringu rahvusvahelistest tulemustest selgus, et riikides, kus on rohkem hea probleemilahendusoskusega inimesi, on ka kõrgem sisemajanduse kogutoodang (SKP). See kinnitab taaskord seda, et oluline ei ole üksnes oskuste olemasolu, vaid ka nende kasutamine, sest oskused püsivad ja arenevad ainult siis, kui neid pidevalt kasutatakse. Seetõttu on Eesti jaoks üks olulisemaid küsimusi, kuidas suudaks tööturg motiveerida seda, et täiskasvanud ennast pidavalt arendaksid ning inimeste teadmised ja oskused tööturul paremini kasutust leiaksid.

PIAAC-i uuringus võrreldi Eesti 16–65-aastaste inimeste peamisi infotöötlusoskusi nii riigisiseselt kui ka teiste riikidega. Nimetatud oskused on vajalikud, et osaleda aktiivselt ja edukalt tööturul, võtta osa elukestvast õppest, olla terve ning panustada aktiivse kodanikuna ühiskonda.

Foorum salvestatakse ning on järelvaadatav veebiaadressilt www.andras.ee.

Lisainfot leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!