Tartus arutatakse doktoriõppe arengu üle

28. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Täna ja homme kohtuvad Tartu Ülikoolis doktoriõppe arengutele keskenduval konverentsil „Mõeldes Eesti doktoriõppe tulevikule“ Eesti kõrgkoolide rektorid, professorid, teadlased ja doktorandid.

Konverentsi eesmärk on jätkata juhendajate, doktorantide, tööandjate, ülikoolide juhtkondade ning poliitikakujundajate koostöös diskussiooni Eesti doktoriõppe kvaliteedi, tulemuslikkuse ja tulevikuvõimaluste teemal ning aidata seeläbi kaasa doktoriõppe osas sõlmitud ülikoolide heade tavade leppe elluviimisele.

Rektorite nõukogu juhatuse esimehe, Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalmu hinnangul on vajadus laiemaks aruteluks doktorite hulga, ettevalmistuse ja rahastamise üle olemas. „Kõikides ülikoolides, ka mujal maailmas, ollakse silmitsi küsimustega doktoriõppe efektiivsusest, ühiskonna arengutega arvestamisest ja doktoriõppe tasemest. Eesti ülikoolid on kokku leppinud heas tavas teha koostööd nii doktoriõppe eesmärkide seadmisel kui toetusmeetmete kavandamisel. Konverents on üks osa sellest koostööst,” rääkis Kalm.

„Aastatel 2005–2008 toimus Tartu Ülikooli emeriitprofessori Väino Puura juhtimisel elluviidud projekti „Eesti doktoriõppe kvaliteedi, tulemuslikkuse ja jätkusuutlikkuse tagamise süsteem” käigus arvukalt seminare ja arutelusid, viidi läbi mahukaid analüüse ning korraldati kõrgetasemelisi konverentse ülikoolide, valitsus- ja riigiasutuste ning ettevõtjate osavõtul,” meenutas Tartu Ülikooli õppeosakonna juhataja Siret Rutiku, tõdedes, et praegu, viis aastat hiljem, on enamus tollal arutatud probleemidest jätkuvalt aktuaalsed: „Osa küsimusi on hoopis ootamatu lahenduse leidnud ning muutunud oludes on tõstatunud uusi ühist arutelu vajavaid teemasid.”

Esmaspäeval, tutvustatakse konverentsil doktoriõppe alaste uuringute tulemusi ning toimuvad temaatilised töötoad. Teisipäeval jagavad mõtteid doktoriõppe arengutest ülikoolide rektorid, doktorantide juhendajad ning doktorantide, tööandjate ja riigi esindajad. Päeva teises pooles toimuva arutelu käigus otsitakse koostöövõimalusi küsimuses „Mida tuleb Eesti doktoriõppe tuleviku nimel järgmise viie aasta jooksul teha?”.

Konverentsi korraldavad rektorite nõukogu, SA Archimedes, programm TIPS ja Tartu ülikool.

Kaasa mõtlema ja rääkima on oodatud kõik Eesti doktoriõppe arengust huvitatud.

Lisainfot leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!