Teravmeelne komöödia „Hukka­mõistu koor”

4. okt. 2013 Teater Kell 10 - Kommenteeri artiklit

Novembris algavad ringreisid mööda Eestit Roman Baskini lavastatud komöödiaga „Hukkamõistu koor”, mille peaosades säravad Raivo E. Tamm ning Marko Matvere. Näiteseltskonda kuuluvad veel Elina Reinold, Helene Vannari, Pirjo Levandi, Karin Rask, Tõnu Kilgas, Merle Palmiste, Kaido Veermäe jt. Lavastuse kunstnik on Tuuliki Tolli.

„Hukkamõistu koor” on Alan Ayckbourni, tõenäoliselt kõige mängituma Briti näitekirjaniku teravmeelne komöödia intriigidest tagasihoidlikus väikelinna ooperiseltsis.

Kui Guy Jones ühe väikelinna ooperiseltsis valmiva „Kerjuste ooperi” proovidesse jõuab, on kõik osad juba välja jagatud. Ettelaulmisel otsustatakse, et mingi episoodikese ta siiski saab. Edasine teekond viib Guy küll peaosani – surematu Macheathi kehastamiseni, kuid näitab samas, et esmapilgul nii vaikne ja tagasihoidlik külake pole sugugi süütu paik. Naiste erilisest tähelepanust ümbritsetud mehena, kes ei suuda kellelegi „ei” öelda, saab Guyl olema vägagi keeruline laveerida intriigitseva väikelinnaelu karide vahel.

„Stiilsemad rollid lõid tragikoomikat täpselt tajuv Elina Reinold – frustratsioonis Hannah; Helene Vannari ja Mait Trink – südamlikult mängitud üliheatahtlik Washbrookide paar; ootuspäraselt oma sõiduvees oli Merle Palmiste „avatud naise” Fayna. Valdavalt kujuneb lavastus ühe-mehe-ooperiks, heas mõttes: Raivo E. Tamme lavaelu on vahva sürpriis. Ooperiseltsi hing, temperamentne ja üdini pühendunud lavastaja Dafydd Llewellyn, päriselus advokaat, on põneva partituuriga roll tulvil inimlikke vastuolusid. Kohe esimeses stseenis nakatab Raivo E. Tamme pulbitsev mängu- ja laululust, kogu loo kvintessentsiks saab Dafyddi monoloog teatrikunsti ja tõelise elu piiridest.” (Pille-Riin Purje 20.03.2013)

Piletid müügil Piletilevis, Piletimaailmas ning enne etendust kohapeal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!