TÜ teaduskooli ootab eest rõõmus õppeaasta

14. okt. 2013 Marek Järvik TÜ teaduskooli kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Oktoober on olnud traditsiooniliselt Tartu Ülikooli teaduskooli õppeaasta alguskuuks. See traditsioon on kestnud nüüdseks juba 48 aastat. Iga aasta on oma näoga. Mis näoga algas see õppeaasta?

Selle aasta ilme on rõõmus ja seda mitmel põhjusel. Esmalt täitusid meie kursused kiirelt ja väga hästi. Tõstsime nii mõnelgi kursusel õppijate piirarve, et enam soovijaid vastu võtta. Samas on võimalustel alati tõkked ja nii mõnigi hiline ärkaja jäi sel aastal meie kursustelt välja. Kui mõnda tendentsi välja tuua, siis populaarsemateks osutusid bioloogia valdkonna kursused. Kokku registreerus oktoobris alanud 39 teaduskooli kursusele enam kui 1600 Eesti üldhariduskoolide õpilast.

Teiseks on hea meel tõdeda, et meie kursuste nimikiri on taas täienenud. Selle aasta uustulijaks on TÜ usuteaduskonnas loodud kursus „Inimene ja religioon”, mis vastab gümnaasiumi riikliku õppekava valikkursuse ainekavale. Uued on venekeelsele sihtrühmale mõeldud TÜ arvutiteaduste instituudi loodud „Teeme ise arvutimänge – algus” ja multimeedia kursused. Nende kursustega loodame enam haarata Eesti venekeelseid õpilasi, et edendada nende informaatikaalaseid oskusi.

Venekeelsele sihtrühmale on mõeldud ka teaduskooli initsieeritud matemaatika õpikoda, mis alustab õpilastega tööd TÜ Narva kolledžis sellest õppeaastast. Neljal õppepäeva igaühel nelja tunni jooksul püüavad teaduskooli matemaatikaspetsialistid süstida mängulise lähenemise abil õpilastesse huvi matemaatika aine vastu.

Õpilaste tehnoloogiate tundmise arendamiseks viime koostöös TÜ tähetorniga läbi auditoorsete õppepäevadega pilootkursust „Torujupist raketini: sissejuhatus tehnoloogiateadustesse”. Uute ja huvitavate teoreetiliste teadmiste kõrval omandavad õpilased sel kursusel ka reaalse oskuse oma kätega lennuvõimelist mudelraketti valmistada.

Jätkuvalt panustame õpilaste kvaliteetsete uurimistööde kirjutamisse, aidates neil leida mentoreid-konsultante ülikoolist, kes toetaksid õpilast ja tema koolipoolset juhendajat nõuga teema konkretiseerimisel, aspektide valimisel, kirjanduse leidmisel jne.

Ja traditsioonilised õpilasvõistlused. Neidki korraldame taas. Äsja lõppes kõigile huvilistele mõeldud matemaatika lahtiste võistluste sügisene voor. Matemaatikavõistlus „Kuubik” on täies hoos. Vanematele õpilastele mõeldud „Püramiid” peagi algamas. Kevad-talvel tulevatest olümpiaadidest rääkimata võib kinnitada, et õpilastele näib mõõduvõtmine korda minevat. Ja kui selle kaudu ka nende teadmised laienevad, siis ei jää tõesti muud üle kui tegemisest head meelt tunda.

Koostöös Eesti Füüsika Seltsi, TÜ loodus- ja tehnoloogiateaduskonna ja TÜ füüsika instituudiga on taas liikuma lükatud füüsika, keemia ja bioloogia õpikojad. Mobiilsed õpikojad viivad eksperimentidel ja laboratoorsetel töödel põhineva aineõpetuse Eesti koolidesse. Kuna eesmärgiks pole ühekordse välgu ja paugu tekitamine, vaid sügavama huvi ning teadmise lasteni viimine, siis käivad õpikojad õppeaasta jooksul väljavalitud koolis kaheksa korda. Iga koolitus kestab neli tundi. Koolid on õpikojad hästi vastu võtnud ja näitavad suurt huvi nende vastu. Sel aastal pendeldavad õpikojad 58 põhikooli ja gümnaasiumi vahet.

Pole vist kahtlust, et tegus ja toimekas õppeaasta ootab ees. Kes on sellest suurimad võitjad? Õige! Eesti koolide õpilased.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!