Uut ja huvitavat teatri- ja muusikamuuseumis

4. okt. 2013 Eeva Helme - Kommenteeri artiklit

Eesti teatri- ja muusikamuuseumile annavad novembris remondi lõppedes värske ilme trepihalli uus püsinäitus ja Assauwe torni teatriekspositsioon, tänu millele saame sel õppeaastal pakkuda senisest veel mitmekesisemaid sündmusi.

Kavas on kontserte ja etendusi, luule- ja muuseumiõhtuid nii meie peamajas Müürivahe t 12 kui ka Särevi teatritoas Tina t 23–13. Koolieelikutele ning alg- ja põhikooliõpilastele oleme välja töötanud mitu uut haridusprogrammi, mis toetavad ja täiendavad koolieelset ja üldharidusõpet ning pakuvad sellele elamuslikku vaheldust. Gümnaasiuminoortele toimub muuseumitundide kõrval huvitavaid loenguid teatri- ja muusikateemadel.

Haridusprogrammid, mis kaasavad nii muuseumi ekspositsiooni kui ka kogud, käsitlevad tähtpäevi ja traditsioone seoses teatri- ja muusikalooga. Nii saab programmist „Mardipäeva maskeraad” teada, kuidas on vanade eestlaste mardipäeva tähistamine seotud teatriga. „Kadripäeva kõla” hõlmab kadripäeva kombestiku tutvustamist rahvapillide ja -muusika kaudu. Vabariigi aastapäeva puhuks loodud programmid „Mu isamaa …” ja „Üks laul, üks maa” keskenduvad Eesti vabariigi sümboolikale. Arutletakse hümni ja lipu tähtsuse ning laulupidude tähenduse üle. Laulupidudest on 2014. aastal paslik rääkida rohkemgi – toimub ju juulis XXVI üldlaulupidu. Programmis „Laulud nüüd lähevad!” räägime, kuidas laulupidu alguse sai, kes on Laulutaat ning mismoodi meie kuulsaim tava on pidanud vastu ka kõige karmimatel aegadel.

Muusikaõpilased saavad suurepärase võimaluse korraldada kontsert pisut pidulikumalt kui tavaliselt – vanalinnas asuvas hubases 50 inimest mahutavas ekspositsioonisaalis on esinejate kasutuses kontsertklaver Estonia nr 5000. Samas saalis kõlavad sageli tuntuimate eesti heliloojate teosed parimate muusikute esituses.

Teatrihuvilisel publikul on ka sel sügisel võimalus osa saada näitlejate luuleõhtute sarjast „Pajats või poeet?”, veel sel aastal astuvad üles Tõnu Oja ja Lauri Kaldoja.

Tulge ja saage osa!

Värskeim info www.tmm.ee, info@tmm.ee, tel 644 2132.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!