Varius tutvustab kultuurilugu

4. okt. 2013 Teater Varius - Kommenteeri artiklit

Teater Varius mängib kultuuriloolisi lavastusi ka sel hooajal. Kesksel kohal on meie kirjandusklassikud Eduard Vilde ja Anton Hansen Tammsaare. Viimane ei tule küll ise lavale, kuid selliste tegelaste nagu Bernhard Linde, Leonid Trett, Käthe Hansen ja Eedo Karrisoo kaudu avaneb meile kirjaniku looming ja suhtumine ümbritsevasse. Etendused toimuvad Tallinna keskraamatukogus, sest lavastuse „Kui me elasime raamatukogus …” keskne tegelane on legendaarne raamatukogu juhataja Aleksander Sibul. Raamatukogu ja raamatu tähtsust läbi aegade rõhutab ka lavastus. Variuse näitlejate kõrval teevad etenduses külalistena kaasa Ene Järvis ja Urmas Põldma rahvus­ooperist.

Etendused toimuvad 5., 11. ja 12. novembril. Pileti hind 8 eurot.

Lavastuses „Viis kuud Vildega” on vaatluse all Estonia teatri hooaeg 1918/1919, mil dramaturgi ametis oli pagulusest naasnud suurkirjanik ise. Rahvusooperi solistide René Soomi, Urmas Põldma, Mart Lauri jt toel elustuvad üheks õhtuks teatrimehed Karl Jungholz, Benno Hansen, Karl Viitol, Alfred Sällik jt. Eduard Vilde rollis on muuseumilavastustest tuntud näitleja Peeter Kaljumäe.

Etendused toimuvad Eesti rahvusraamatukogu teatrisaalis 7. ja 21. oktoobril ning 16. detsembril.

Jätkuvalt on mängukavas kakskeelne lavastus „Ananassid šampanjas” Eestis elanud vene luuletajast Igor Severjaninist, kus mängivad nii eesti kui ka vene näitlejad. Ele Raigi ja Timur Ilikajevi esituses kuuleb lavastuses ka Severjanini sõnadele loodud imeilusaid laule.

Lavastuste autor on Heidi Sarapuu.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!