AHHAA avas uue näituse „Ahhaa, meeltesegaduses!“

13. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Teaduskeskuses AHHAA avati eile näitus „Ahhaa, meeltesegaduses!”, mis on pühendatud kompimismeelele ning kus saab enam kui poolsadat eksponaati katsuda kas käte või jalgadega.

„Ma usun, et igale inimesele läheb korda tema ise ning see, kuidas me ise ümbritsevat maailma tajume. Meeltega trikitamisele ongi just see näitus pühendatud. Julgen soovitada näitust kõigile meditsiinifännidest mustkunstihuvilisteni,” ütles AHHAA juhatuse liige Andres Juur.

Selleks, et näitust tunnetada, tuleb sisenedes jalanõud ära võtta. Külastajale avaneb üheksa teemaruumi, mis esindavad puudutustega seonduvaid aistinguid. Näiteks fakiiri tuppa on pandud eksponaadid, mis räägivad ebameeldivana tajutavatest puudutustest ja valust. Julgematel avaneb võimalus katsetada oma valutunnetust ehtsal fakiiri voodil. Üks osa näitusest on pime ning seal tuleb silmi kasutamata leida vastused küsimustele jalataldade ning käte abil. Lisaks saab õppida Braille’ kirja ehk pimekirja. Mitu eksponaati on mõeldud jalgadega tunnetamiseks. Näiteks tuleb kasutada arvutit varvaste abil ning leida nii väljapääs labürindist. Iglus saab aga avastada, kui suhteline on temperatuuride tajumine.

AHHAA meeltenäitus on valmistatud Belgia ettevõttes Apex Expo, mis alustas tegevust 1995. aastal ning on spetsialiseerunud interaktiivsete taju- ja meeleteemaliste (kogupere)eksponaatide valmistamisele. Apex teeb eksponaatide ehitamisel koostööd loodus-, tehnika- ja kultuuriteadlastega ning näituse koostamisel kasutati neuropsühholoogide, füsioterapeutide ning puuetega inimestega tegelevate spetsialistide abi.

Näitus jääb Tartus avatuks aprilli keskpaigani.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!