Autasustati parimaid teaduse populariseerijaid

22. nov. 2013 Terje Tuisk Eesti teadusagentuur, teaduse ­populariseerimise osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

Tallinnas Salme kultuurikeskuses anti 15. novembril üle riiklikud auhinnad 2013. aasta parimatele teaduse populariseerijatele.

• Tiiu Silla nimelise elutööpreemia pälvisid Helle ja Jaak Jaaniste pikaaegse astronoomia populariseerimise eest. Nad on olnud Tartu tähetorni alustalad 1990. aastate algusest ja nende käe all on kasvanud üles mitu põlvkonda astronoome.

• Teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest audiovisuaalse ja elektroonilise meedia abil sai peapreemia teadussaate „Kukkuv õun” toimetaja-saatejuht Margus Maidla. Teise preemia pälvis Raadio 2 saade „Puust ja punaseks”, mille saatejuhid-toimetajad on Madis Aesma, Helen Sürje ja Arko Olesk.

• Peapreemia teaduse ja tehnoloogia populariseerimise valdkonnas trükisõna abil said „Teistmoodi füüsikaraamatu” autorid Kertu Saks ja Aare Baumer. Teise preemia said raamatu „Higgsi bosoni lugu” autorid Andi Hektor ja Kristjan Kannike.

• Parima tegevuse või tegevusesarja eest teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel sai auhinna MTÜ Robootika, kes on suutnud pisut rohkem kui viie aastaga panna käima tervet riiki katva, huviharidusega läbi põimitud LEGO robootikategevuse sarja. Teise preemiaga auhinnati Saaremaa ühisgümnaasiumi kujundamist teaduskooliks.

• Parimaks teadust ja tehnoloogiat populariseerivaks teadlaseks, ajakirjanikuks või õpetajaks hinnati Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja Indrek Peil õpilasteaduse ja teaduse populariseerimise eest Saaremaal. Teise preemia sai Ivo Juurvee Eesti lähiajaloo värskemate uurimistulemuste üldsuseni viimise eest Eestis ja maailmas.

• Parima uue algatuse peapreemia pälvis elektrit, elektroonikat ja robootikat tutvustav ning populariseeriv internetikeskkond „Skeemipesa”, mille eestvedaja ja toimetaja on Heigo Mõlder. Teise preemia  sai videosari „Ühe minuti loeng”, mille produtsent on Airi Ilisson-Cruz Tallinna ülikoolist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!