Gustav Adolfi Gümnaasium üllitab spordiajaloo raamatu

5. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Gustav Adolfi Gümnaasiumi (GAG) spordiringi 100. juubelisünnipäeva tähistamiseks ilmub kooli spordiajalugu kokku võttev raamat „Gustav Adolfi Gümnaasium – ikka esimene” ning koolis avatakse GAG spordikuulsuste ausein.

„1913. aasta koolipoiste ettevõtmisest möödub tänavu 100 aastat ja väärikat tähtpäeva otsustas kooli juhtkond, ajalootoimkond ja vilistlaskogu tähistada juubelitrükise väljaandmisega, võttes eeskujuks spordiringi 25. juubelisünnipäevaks 1938. aastal välja antud väiketrükise,” selgitas GAG direktor Hendrik Agur.

Kõvakaaneline mahukas trükis tutvustab kooli spordiajalugu 260 leheküljel ning hulga värviliste ja must-valgete fotode abil. Raamatu koostaja ja toimetaja on GAG vilistlasest ajaloolane Aado Altmets.

„20. sajandi teiseks kümnendiks oli Eestis moodustatud umbes kümmekond spordiorganisatsiooni, neist tuntumad spordiseltsid Kalev ja Sport Tallinnas, Aberg ja Taara Tartus, Võitleja Narvas, Tulevik Viljandis, kuid veel mitte ühtegi noorte spordiorganisatsiooni,” rääkis

Raamatu kokkupanekul kaasa löönud GAG vilistlane ja Eesti Spordiajaloo Seltsi aseesimehe Rein Järva sõnul oli tollal Eestis küll palju spordiorganisatsioone, kuid veel mitte ainsatki noorte spordiorganisatsiooni. Ühel 1913. aasta koolipäeval sai tollases Nikolai I Gümnaasiumis seni n-ö põranda all tegutsenud noorte spordiring mõneti ootamatult koolidirektori õnnistuse ning muutus legaalseks. Nii sündis Eestis esimene noorte spordiring – tänase GAG spordiringi eelkäija.

GAG sporditraditsioone on aastate vältel üleval hoidnud paljud koolis õppinud ja sellega seotud olnud nimekad sportlased ja treenerid, neist eredamalt kaks olümpia hõbemedalisti – Jüri Lossmann ja Heino Kruus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!