Helsingi ülikoolis tähistatakse eesti keele õppe 90. aastapäeva

20. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Reedel, 22. novembril toimub Helsingi ülikoolis konverents „Eesti tõmbab!”, mis on pühendatud eesti keele ja kultuuri akadeemilise õppe 90. aastapäevale Soomes. Kõige pikemalt on eesti keelt õpetatud Soomes just Helsingi ülikoolis, kus eesti keele ja kultuuri külalislektorite ja -professoritena on töötanud ja töötavad peaaegu eranditult just Tartu ülikooli (TÜ) teadlased, teatas TÜ pressiesindaja.

Oma keele ja kultuuri õpetamine välisülikoolides on Eesti jaoks oluline võimalus enda nähtavuse suurendamiseks, pehmeks välisdiplomaatiaks, aga ka välisdiasporaa sidumiseks Eesti kultuuriruumiga. Sellel õppeaastal õpib eesti keelt maailma 30 kõrgkoolis umbes 1000 üliõpilast. Eesti keelt ja kultuuri peaainena on väljaspool Eestit võimalik õppida aga vaid mõnes ülikoolis.

Kõige pikemate traditsioonidega on selles vallas just Helsingi ülikool, kus eesti keele ja kultuuri külalislektorite ja -professoritena on töötanud ja töötavad peaaegu eranditult just Tartu ülikooli teadlased. „Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudil on olnud väga hea meel olla maailma juhtivate teadusülikoolide hulka kuuluva Helsingi ülikooli koostööpartneriks,” rõhutab TÜ eesti keele võõrkeelena professor Birute Klaas-Lang.

Konverentsil „Eesti tõmbab!” peetakse ettekandeid Helsingi ülikooli eesti keele lektoraadi pikast ajaloost (Riho Grünthal, Helsingi ülikool), eesti keele ja kultuuri akadeemilise välisõppe arengutest rahvusvahelises kontekstis (Birute Klaas-Lang, TÜ), Eesti kirjanduse manifestide keelest (Tiit Hennoste, TÜ), Soome ja Eesti kuvandist meedias (Päivi Tirkkonen, TLÜ) jt eesti keelt ja kultuuri käsitlevatel teemadel. Ettekandepäeva lõpetab paneeldiskussioon „Kuidas suurendada huvi eesti keele ja kultuuri vastu välismaal?”.

Konverentsi korraldab Helsingi ülikooli soome keele, soome-ugri ja Põhjamaade keelte ja kirjanduste instituut. Saabuvate külaliste seas on ka üle 20 varasema Helsingi ülikooli eesti keele ja kultuuri lektori ja professori.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!