Homme tähistatakse Tartus Gustav Adolfi päeva

5. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Tartu linnas ja ülikoolis tähistatakse kolmapäeval avalike loengute ja tasuta aulakontserdiga Rootsi kuninga, Tartu Ülikooli asutaja Gustav Adolfi päeva ja Academia Gustaviana 381. asutamispäeva, teatas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

Kell 14 algavad Paabeli (Ülikooli 17) fuajees temaatilised loengud: maailmakirjanduse professor Jüri Talvet analüüsib, kas Euroopa barokiajastu kirjandus on mõjutanud ka Eesti luulet; patristika ja ladina keele lektor Marju Lepajõe kõneleb 17. sajandi Eesti- ja Liivimaa luulest Euroopa kontekstis ning skandinavistika professor Daniel Sävborg räägib lähemalt 17. sajandi Rootsi luulest. Rootsi muusikud Martin Bagge, Ute Goedecke ja Per Mattson kõnelevad 17. sajandi luule ja muusika esitamisest tänapäeva publikule.

Kell 18 saab 17. sajandi rootsi muusikat ja luulet kuulata Martin Bagge ja ansambel Mare Balticumi esituses ülikooli aulas kontserdil „Ah, Libertas”, mille alguses tervitavad kuulajaid Rootsi suursaadik Anders Ljunggren, professor Sävborg ja TÜ teadusprorektor Marco Kirm.

„Oleme sel aastal otsustanud ülikooli 381. asutamispäeva ja Gustav Adolfi päeva tähistamise ühendada, et rõhutada Rootsi kuninga Gustav II Adolfi tähendust ülikooli, Tartu ja kogu Eesti jaoks,” ütles TÜ rektor professor Volli Kalm, kelle sõnul peab ka kaasaegne ja arenev ülikool oma ajaloole tähelepanu pöörama, et minevikus ülikooli arengu heaks töötanud isikute panust mäletada, mõista ja õiglaselt hinnata.

„Kuningas Gustav II Adolfi otsus asutada ülikool just Tartusse on mõjutanud kogu Tartu linna iseloomulike joonte väljakujunemist ning omab olulist rolli ka Eesti riigi kujunemisloos,” tõdes päeva üks eestvedajaist, TÜ skandinavistika osakonna juhataja Daniel Sävborg. Professor Sävborgi sõnul on Gustav II Adolfi surma-aastapäeva, 6. november 1632, tähistamine nii Rootsis kui Soomes väga pikaajalise traditsiooniga: „Tartu ülikoolis ulatub päeva tähistamine aastasse 2010, mil said alguse iga-aastased mälestuspäeva sündmused. Neil päevil oleme kombineerinud loenguid Gustav II Adolfist ja tema valitsemisajast ajastupõhiste kultuuriliste etteastetega.”

Üheks Gustav Adolfi päeva ühise tähistamise initsiaatoriks Tartus on Madis Kanarbik, siinne Rootsi aukonsul, Põhjamaade ministrite nõukogu Eesti esinduse Tartu büroo juhataja, kelle eestvõttel on Gustav Adolfi päeva tähistatud ka varasematel aastatel. Kanarbiku sõnul sobib Tartu ülikooli asutaja Gustav II Adolfi mälestuspäeva tähistamine suurepäraselt ülikoolilinna traditsioonide hulka: „Ülikool on kahtlemata pannud oma pitseri kogu Tartu arengule. Gustav II Adolf on üks neid suurmehi, keda tartlased hästi teavad ning seetõttu on loomulik, et väljapaistvat kuningat ja tema ajastut võiks Tartus kord aastas meenutada suuremate avalike sündmusega.”

Gustav Adolfi päeva ja Academia Gustaviana 381. asutamispäeva pidulik tähistamine saab teoks Tartu ülikooli, Rootsi suursaatkonna, Tartu linnavalitsuse ja Põhjamaade ministrite nõukogu Eesti esinduse koostöö tulemusel.

Täpsema päevakava ja info leiab TÜ germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituudi kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!