Illustratsioonitriennaal juhatab hea kunsti juurde

8. nov. 2013 Annika Koppel - Kommenteeri artiklit

Rahvusraamatukogu kõik näitusesaalid on 5.−30. novembrini suurepärase kunsti päralt – toimub Tallinna IV rahvusvaheline illustratsioonitriennaal „Pildi jõud”.

Tänu Eesti kujundusgraafikute liidu, Eesti rahvusraamatukogu, Eesti lastekirjanduse keskuse ja IBBY Eesti osakonna sihipärasele tööle toob tänavune, juba IV triennaal Läänemeremaade illustraatorite paremiku taas Eestisse. Osaleb 70 kunstnikku enam kui 250 tööga. Kohtuvad Taani, Rootsi, Norra, Venemaa, Soome, Saksamaa, Poola, Leedu, Läti ja Eesti tunnustatud kunstnikud. Näha saab eri stiile ja tehnikaid, nii rahvuslikke koolkondi kui ka uusi suundumusi ja käekirju. Illustratsioonitriennaal tutvustab Läänemere regiooni oma ala parimaid ja õpetab mõistma kunstiliselt kõrgel tasemel illustratsioonikunsti.

„Raamatus saavad kokku kaks kunstiliiki: kirjandus ja kujunduskunst. Lasteraamatus liitub siia veel kolmas – illustratsioonikunst. Just pilt raamatus on see, mis toob lapse raamatu juurde ja mis paneb ta lugema. Lasteraamatust algab tee nii hea kirjanduse kui ka hea kunsti mõistmise juurde, seepärast ei tohiks lasteraamatusse suhtuda üleolevalt: „see on vaid lastele”. Lastele kõlbab ainult parim,” ütleb üks triennaali organiseerijaid kunstnik Viive Noor.

Ent hea raamatuillustratsioon ei paelu mitte ainult lapsi, vaid kõiki, kes me oleme kunagi lapsed olnud. Hea näite selle kohta toob triennaali patroon presidendiproua Evelin Ilves triennaali kataloogi eessõnas. Ta kirjutab kohtumisest lapsepõlvest raamatu kaudu meelde sööbinud Lumivalgekesega, keda ta nägi taas ühe Rumeenia kuningannale kuulunud lossi suurel seinamaalil ja tundis kohe eksimatult ära. Sest kes teine veel oleks „valge nagu lumi, punane nagu veri ja must nagu eebenipuu”?

„Ei tundu usutav, et Siima Škop, kes Lumivalgekese minu mällu joonistas, kunagi seda maali seal Transilvaania mägilossi seinal vaadanud oleks. Ent ma tean, et too kauge kuninganna nägi seda hingematvat kaunidust ning selle kaudu ka ilu ja headuse igavest võidukäiku samamoodi nagu meie siin Põhjalas. See on ühtedest ja samadest tekstidest inspireeritud piltide tohutu vägi, mis muudab ja ühtaegu ühendab maailma,” kirjutab Evelin Ilves.

Triennaalil antakse välja kümme võrdset diplomit ja grand prix tuhande euro väärtuses, millega kaasneb skulptuur „Muusa”, autoriks Piret Mildeberg. Peapreemiaga tekib võimalus korraldada järgmise triennaali ajal oma isikunäitus Tallinnas Eesti lastekirjanduse keskuse illustratsioonigaleriis. Sel korral eksponeeritakse seal eelmise triennaali võitja Moskvast pärit Varvara Alyai näitust.

Auhinnasaajad valib rahvusvaheline žürii koosseisus Varvara Alyai (Venemaa), Anu Kalm (Eesti), Andris Vītoliņš (Läti), Stasys Eidrigevicius (Poola-Leedu) ja Virpi Talvitie (Soome).

Lisaks annavad eriauhinnad välja Eesti lastekirjanduse keskus, IBBY Eesti osakond, Eesti kunstnike liit ja Eesti rahvusraamatukogu.

Triennaali peakorraldajad on Eesti kujundusgraafikute liit ja Eesti rahvusraamatukogu.

Illustratsioonitriennaali näituse eesti kunstnike töid saab järgneval kolmel aastal näha mitmes Eesti linnas ja samuti rahvusvahelistel näitustel.

Triennaali näitused rahvusraamatukogus, aga ka Tallinna Linnateatris ja lastekirjanduse keskuses kestavad 30. novembrini.

Õpitoad lastele

11. ja 18. novembril kella 16−17.30 toimuvad Eesti rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis 9−12-aastastele lastele õpitoad „Pildi jõud – luues illustratsiooni”, kus tutvustatakse näitust, kuulata saab loengut ning täita loovat ülesannet. Õpituba viib läbi kunstnik Anu Kalm. Eelregistreerimine tel 630 7148 või e-aadressil  expo@nlib.ee. Ootame kõiki kunstihuvilisi lapsi osalema!

Samast saab tellida näituse lühitutvustusi koolidele. Õpitoad ja tutvustused on tasuta.

Tänavuse Tallinna IV rahvusvahelise illustratsioonitriennaali „Pildi jõud” tunnuskujundiks on laste sõber, trummi põristav husaarimundris karuke eesti väikelaste papiraamatust „Mänguasjad”.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!