Jõhvis on ettevõtlikud nii lapsed kui ka lasteaednikud

19. nov. 2013 Raili Oks Jõhvi Lasteaiad Kalevipoja maja õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit

2009. aastal liitus Jõhvi lasteaia Kalevipoja maja IVEK-i pilootprojektiga „Ettevõtlik kool”, mille käigus on lasteaias läbi viidud palju ettevõtlikke üritusi ja kirjutatud projekte.

Lapsed on küpsetanud leiba, õmmelnud lapitekke Kohtla- Järve kodutute loomade varjupaigale, õppinud seepi valmistama, viltima ja prügi sorteerima, teinud taaskasutatavatest jäätmetest lindudele söögimaju, meisterdanud vanapaberist paberit, külvanud ja istutanud lilli, osalenud müüjana mihkli-, jõulu- ja kevadlaatadel, rajanud aknalauale vitamiinipeenra, õmmelnud moesõuks riideid ja esinenud lasteaiakaaslastele. Paljudesse tegemistesse on kaasatud ka vanemad ning teised koostööpartnerid.

Aga selleks, et lapsed oleksid ettevõtlikud ja tahaksid, suudaksid, teeksid ning osaleksid ettevõtmistes, peaksid olema ettevõtlikud ka nende õpetajad. Selleks, et õpetajad oleksid ettevõtlikud, võiks neid motiveerida ettevõtlik juhtkond.

Alanud õppeaasta alguses otsustasidki Jõhvi lasteaedade juhtkonnaliikmed seada endale eesmärgiks ettevõtlikkuse ning kolme lasteaia – Kalevipoja, Pillerkaare ja Sipsiku omavahelise koostöö, küpsetades ise õpetajatele õpetajate päevaks torte. Enda abikäe ulatas „Kondiitri kiirabi”, juhendajaks Maire Meldre, kelle käe all valmistasid juhtkonnaliikmed iseseisvalt kolm torti – martsipani-, kohupiima- ja šokolaaditordi.

Tordiküpsetamisega saavutati oodatud tulemus – juhtkond oli koostööaldis ja ettevõtlik ning õpetajatele innustuseks. Enda tehtud torte nauditi ühiselt õpetajate päeva kohvilauas küpsetamismuljeid jagades.

Ettevõtlik inimene on see, kes suudab luua ideid ja neid ka ellu rakendada. Lisaks ettevõtlikkuse arendamisele ning teadmiste ja oskuste kujundamisele lastes, peame oma ideid teostama ning mõtlema mida, kellele ja kuidas teha. Laste ideed aga tuleb õpetajatel endal ära tunda. Meie usume, et kui lastele anda lasteaias võimalus aktiivselt tegutseda, siis lapsed oma aktiivsusega nakatavad ka õpetajaid ja õpetajad omakorda juhtkonda ning kõigil tekib soov olla ettevõtlik.

1381159_10151731199773860_1247686503_n


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!