Kõige kangem koolitaja

29. nov. 2013 Ada Väät Rakvere ametikooli täiendusõppe osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

Kui puidutööklassi sisenesin, tundus, et õpetaja Riho Mäed ei olegi klassis. Tegelikult oli ta kükitanud ühe poisi laua juurde, et vaadata käsil olevat tööd poisi enda silmade kõrguselt. Kui maadlejakasvu sepajõuga mees püsti tõusis, märkasin, kuidas kõik seitsmenda klassi poisid suure hoolega midagi tegid. Nende õhin muutis lausa kadedaks − oleksin tahtnud kaasa lüüa. Sama tunne valdab inimesi Riho koolitustel. Ta annab oma tegemistega edasi nii palju energiat, et tahad ka ennast näidata ja osaleda.

Riho peab töötama kokku neljas koolis, et oma eluga hakkama saada. Ta tänab abikaasat, kes lubab tal mõnel päeval olla kodust ära hommikul kella seitsmest õhtul poole üheksani ega vaata viltu, kui Riho teeb nädalavahetustel ja puhkuse ajal trenni, juhendab sepatöökursusi, käib ennast täiendamas.

Oma ala professionaal

Riho Mäe on oma ala professionaal, kes kõik selgeks õpetab ja ära seletab – selline on sepa- ja puidutöö kursuslaste tagasiside. Riho istub koolitatavatega koos ka lõunalauas ja õhtul lõkke ääres. Ta aitab sepapõlle ette siduda ja kõrvaklappe pähe sobitada, rääkides lugusid, mis panevad mõtlema. Laulab ja mängib pilli.

Riho peab ennast õpetajaks, olgugi et teda tuleks nimetada pigem pedagoogiks või andragoogiks. Riho arvab, et on õpetaja, kes õpetab nii lapsi kui ka täiskasvanuid. Tema põhimõte on, et õpetada saab ainult seda, mida ise väga hästi oskad. Nii loeb ta rohkesti erialaseid raamatuid, käib vigursaagimise ja sepatöö suvelaagrites ning puupäevadel.

Kutsehariduses muutub õpilaste ja täiskasvanute õpetamise vahe aina väiksemaks, Rakvere ametikoolis õpib tasemeõppes iga aastaga üha rohkem täiskasvanuid, kas siis töökohapõhises õppes või osakoormusega õppes. Rihol on täiskasvanute koolitaja kuuenda taseme kutsetunnistus. Selle aasta täiskasvanud õppija nädalal sai Eesti aasta koolitaja tiitli Riho Mäe.

Kunstnik ja kunstiõpetaja

Juba 15 aastat on Riho Mäe vedanud rahvusvahelist noorte skulptorite suvekooli, kus tegutseb nii õpilasi kui ka täiskasvanuid Lätist, Leedust, Eestist. Tänavu toimus laager Riho kodus. Tudus on Rihol kauni kodu tiitliga pärjatud elamine: oma kätega ehitatud maja, mesilased, aed, hobune, marjapõõsad ja maasikad − kõik, mis kuulub kodu juurde. Suvelaagri korraldas Riho pere: keedeti suppi, majutati, saunatati.

Praegu on Riho hakanud endale sepikoda ehitama. Ühe sepikoja − Küti mõisas tegutseva Rakvere ametikooli oma − sai Riho juba mitu aastat tagasi käima. Seal õpivad Rakvere ametikooli metallieriala õpilased ja Rakvere põhikoolide poisid.

Kevadel tähistas Riho oma juubelit ning tegi seda omapäraselt: süldi- ja tantsupeo asemel avas Rakvere galeriis isikunäituse, kus olid eksponeeritud tema puidu-, metalli- ja kivitööd. Juubilari kogunes õnnitlema kaugelt üle saja inimese.

Suure pere isa

Riho pere on nimetatud aasta suurpereks. Peres on viis last. Rihol on lastest hea meel. Vanemad lapsed saavad oma õpitud ja valitud ametites edukalt hakkama. Saavad rohkem palka kui õpetaja, muheleb Riho.

Riho on ka maadlustreener, kusjuures treenib ka oma lapsi. Tema tütar Epp on saanud Euroopa ja maailma meistrivõistluste kullad just isa käe all treenides. Riho arvab, et kui võistlustel ei käi, siis ei saa ka võita, kuid mingid võidud, kas või väiksed, võiksid igaühel elus olla.

Riho unistab, et saaks töötada rohkem kodus, käia sagedamini soos, rabas ja metsas. Talle meeldib külalisi vastu võtta, viia neid loodusse, teha nendega sepatööd ja valmistada puust kujusid. Külalistele näitaks ta Tudu soojärve, kuhu oma lapsed pärast sündi sisse kastis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!