Millest kirjutab 29. novembri Õpetajate Leht?

28. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Sirp ja raha

„Sirbi juhtum puudutas paljusid,” kirjutab värskes Õpetajate Lehes Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv. „Sel puudutusel, nonde inimeste nädalatepikkusel häiritusel on väljaarvutatav hind. Sellest peaksid aru saama inimesed, kellele meeldib kogu maailma majandusliku kasu ja kahju võtmes käsitella. Rehkendage, sõbrakesed. Ja mõelge, kas ja kui arukas on pidada ametis inimesi, kelle käitumine rikub liiga paljude teiste töövõimet.”

Koolitarkus ja elutarkus

„Noored eesti naised, kes moslemitele mehele lähevad, pole ilmselt läbi lugenud ühtegi raamatut, mis kirjeldavad naise rolli moslemiperekonnas,” kirjutab Õpetajate Lehes majandusteadlane Andres Arrak. „Kaks Pärnu koolipoissi nuusutasid hiljuti butaani. Selle struktuurivalem on CH3CH2CH2CH3. Huvitav, kas need poisid olid butaani keemilist valemit keemiatunnis õppinud? Kui nad ka olid, siis kindlasti ei olnud nad õppinud, mis sinuga juhtub, kui sa seda gaasi sisse hingad. Need kaks eesti lolli tüdrukut, kes otsustasid minna Peruusse narkootikume vedama, polnud ilmselt väga hästi kursis Ladina-Ameerika vanglaelu nüanssidega. Huvitav, millised õpiväljundid ununesid neil noortel koolis omandamata?”

Kus on erivajadustega laste kaasamise piir?

Eesti 135 000 õpilasest 17 protsenti on hariduslike erivajadustega, kirjutab Õpetajate Leht. Neist kolmveerand õpib tavalises koolis. Õpiraskuste, psüühika- ja käitumishäiretega lapsi tuleb järjest juurde ning erikoolituseta õpetajail on tegu, et nii erinevate lastega hakkama saada.

Klassiõpetajate sõnul oleks nende kõrvale tundi vaja ka abiõpetajat, vähemasti esimeses klassis. Erivajadusega last on raske õppetöösse kaasa haarata ja enamik õpetaja tähelepanust lähebki talle. Teised lapsed on kadedad, et ei saa piisavalt õpetaja tähelepanu. Pole lootagi, et jääks aega veel eriti andekate arendamiseks.

Raamatute ja lauamängude erileht

Värske Õpetajate Lehe vahel on ka raamatute ja õpetlike lauamängude erileht. Lõppevast raamatuaastast teevad erilehes kokkuvõtteid kirjanikud Aino Pervik, Rein Veidemann, Kätlin Kaldmaa, Aita Kivi, Ilmar Tomusk jt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!