Õpetajate keskmise palga suurus erineb omavalitsuseti üle 500 euro

11. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Septembri seisuga oli üldhariduskooli õpetajate keskmine palk esimese üheksa kuu jooksul 875 eurot. Omavalitsuste lõikes oli kõrgeim keskmine palk 1273 eurot Mäetaguse vallas. Madalaim keskmine palk oli Rägavere vallas – 721 eurot. Keskmiselt on omavalitsused saanud riigilt õpetaja ametikoha kohta toetust 915 eurot, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Üheksa kuu jooksul on riigi palgatoetust jäänud arvestuslikult välja maksmata üle 4,3 miljoni euro. Palgatoetuse kasutamine ei pea jaotuma kuude vahel proportsionaalselt, kuid aasta lõpus peab toetus olema jõudnud õpetajateni. Kui jagada maksmata palgatoetuse summa õpetajate ametikohtade arvuga, siis kogu riigis on iga õpetaja ametikoha kohta välja maksmata keskmiselt ligi 400 eurot, viies suuremas linnas 968 eurot ning suurima õpetajate arvuga linnas, Tallinnas juba keskmiselt pea 1100 eurot, kus üheksa kuu arvestuslikust rahast on välja maksmata 12,5% ehk ligi 3 miljonit eurot. Haridus- ja teadusministeerium loodab et aasta lõpuks on kogu õpetajatele mõeldud raha siiski jõudnud nendeni.

Õpetajate palgastatistikaga saab tutvuda visuaalses haridusstatistika andmebaasis HaridusSilm (www.haridussilm.ee), kus on võimalik võrrelda palgatoetuse kasutamist omavalitsuste lõikes. Palgastatistika aluseks on omavalitsuste raamatupidamisandmed ning koolide poolt Eesti Hariduse infosüsteemi kantud õpetajate tegelikud ametikohad.

Õpetajate palgastatistika avaldamine suurendab nii õpetajaskonna kui ka avalikkuse teadlikkust, kuidas kujuneb õpetaja palk ning milline on riigi ja milline kohalike omavalitsuste roll. Demokraatlikus ühiskonnas on informeeritus kaasarääkimise ja tegeliku kaasatuse eeldus. Õpetajate palga analüüsid ja kergesti kättesaadavad andmed suunavad riiki ja omavalitsusi oma otsuseid põhjendama ning otsima probleemidele lahendusi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!