Riho Pätsi Koolimuusika Fond jagas preemiaid

8. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Riho Pätsi Koolimuusika Fond andis kolmapäeval laureaaditiitli ja 800-eurose stipendiumi muusikaõpetaja Niina Eskole, viiulipedagoog Tiiu Peäskele, helilooja Priit Pajusaarele ja kitarripedagoog Kristo Käole ning avas Riho Pätsi mälestustahvli Tallinna 21. koolis, kus Riho Päts töötas muusikaõpetajana aastatel 1923-1937.

Niina Esko, keda tunnustati muusikaõpetaja laureaaditiitliga, on Kuusalu keskkooli muusikaõpetaja, dirigent ja pedagoog-metoodik, kelle muusikahariduslikku tegevust iseloomustab professionaalsus, laiahaardelisus, mitmekülgsus ja tulemuslikkus. Tema õpilased on saanud kõrgeid tulemusi üleriigilistel muusikaolümpiaadidel. Esko on kolme I kategooriat omava koolikoori juht ning ka Eesti Televisiooni mudilaskoori dirigent. Lisaks kõrgetele saavutustele koorimuusika vallas on tema õpilasi saatnud edu ka üleriigilistel ja maakondlikel vokalistide konkurssidel. Niina Esko on varem pälvinud aasta dirigent-muusikaõpetaja 2008, aasta õpetaja 2009 ja Harjumaa aasta õpetaja 2009 tiitli.

Instrumendiõpetaja laureaaditiitli pälviv Tiiu Peäske on Tallinna muusikakeskkooli viiulipedagoog, kelle õpilased töötavad Eesti tipporkestrites (ERSO-s , Tallinna Kammerorkestris, rahvusooperis Estonia, Vanemuise teatri orkestris, Pärnu linnaorkestris, Virumaa kammerorkestris) ning viiulipedagoogidena Eesti muusika- ja teatriakadeemias, Tallinna muusikakeskkoolis, Heino Elleri nimelises muusikakoolis ja Haapsalu muusikakoolis. Aga ka välismaal, näiteks Saksa-. Inglis- ja Prantsusmaal ning Soomes, sealhulgas Vaasa linnaorkestri kontsertmeistri kohal.  Tema õpilasi on saatnud edu nii kodumaistel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel. Ta on olnud aastaid meistriklasside läbiviija Haapsalu keelpillimängijate  suvekursusel ning regionaalsete ja vabariiklike konkursside žürii liige. Peäskele on omistatud Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia (2006) ning Valgetähe viienda klassi orden (2007).

Helilooja laureaaditiitli saav Priit Pajusaar on rikastanud nii väikelaste, kooliealiste kui ka noorte laulurepertuaari, tema laule leiab koolilaulikutest ja heliplaatidelt, need on kõlanud laulupidudel ja Eurovisiooni lauluvõistlustel.  Pajusaar on võitnud lastemuusikalidega “Detektiiv Lotte” ja Kosmonaut Lotte” tuhandete väikeste kuulajate südame. Läinud hooajal esietendus Estonias ülimenukalt tema noorteooper “Prints ja kerjus”. Estonia poistekoori 40. aastapäevaks valmis kantaat “Poistekoori võimas laul” poistekoorile, kammerorkestrile ja solistidele.

Koolimuusika edendaja tiitli laureaat Kristo Käo on kitarrist ja pedagoog, kes esimese instrumendiõpetajana on loonud üldhariduskooli muusikaõpetuse ja pillimängu silla. 2007. aastal loodud interaktiivne portaal www.kitarrikool.ee tekitas suure huvi kitarrimängu vastu nii põhikooli vanema astme kui ka gümnaasiumiõpilaste seas, mis omakorda tõi kaasa põhikooli riikliku õppekava muusika ainekava uuendamise ja kitarrimängu õpetamise üldhariduskoolis. Tema juures on viimastel aastatel saanud pilliõpet ligi 150 õpetajat, kelle kaudu on kitarrimäng jõudnud muusikatundidesse. Käo on olnud ka EMTA ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia ühise koolimuusika magistriõppekava ja EMTA koolimuusika bakalaureuse  õppekava väljatöötaja, juhendanud EMTA-s kitarri ja instrumendieriala bakalaureuse ja magistritöid. Lisaks on TÜ haridustehnoloogia doktorant ning annab välja ajakirja Kitarr.

Laureaaditunnistusega kaasnes ehtekunstnik Jaan Pärna kujundatud hõbemärk.

Riho Pätsi Koolimuusika Fond tunnustas Eesti silmapaistvamate koolimuusika edendajate tööd juba 12. korda. Varem on fondi laureaaditiitli pälvinud 55 silmapaistvat muusikahariduse edendajat muusikaõpetaja, instrumendiõpetaja, helilooja, muusikapedagoogika uurija ja koolimuusika edendaja valdkonnas.

Riho Pätsi Koolimuusika Fondi asutasid 26. juunil 2002. aastal institutsioonide esindajad, kellega R. Päts (1899-1977) oli eluajal tihedalt seotud: haridus- ja teadusministeerium, Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Tallinna ülikool, Koolibri kirjastus, Eesti Raadio ja Eesti Muusikaõpetajate Liit. Fondi tegevuse sihiks on koolimuusika rajaja, helilooja, uurija, publitsisti ja dirigendi professor Riho Pätsi mälestuse jäädvustamine ning tema elutöö teadvustamine tänapäeval.

Lisaks laureaatide tunnustamisele on fond aidanud ellu viia muusikahariduslikke projekte. 2006. aastal avati Tallinna ülikoolis Riho Pätsi nimeline auditoorium, mille sisustamisele aitas fond kaasa uhiuue Estonia tiibklaveri ning Orff-instrumentaariumi näol. 2008. aastal anti välja duubel-CD Riho Pätsi heliloomingust. 2010. aasta märtsis tähistati R. Pätsi 110. sünniaastapäeva rahvusvahelise konverentsiga „Muusikakasvatuse minevik ja tänapäev II”, millega kaasnesid Riho Pätsi elu ja tegevust  kajastavad näitused Eesti teatri- ja muusikamuuseumis ning Tallinna ülikoolis, ilmus Riho Pätsi koorilaulude kogumik. 2010. aastal avati R. Pätsi bareljeef Tallinna ülikooli Riho Pätsi nimelises auditooriumis.

Riho Pätsi Koolimuusika Fondi tegevust kajastab Tallinna ülikooli veebileht www.tlu.ee/pats.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!