Tartu Ülikooli noorteadlased pälvisid Euroopa kõrge auhinna

13. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Tartu Ülikooli (TÜ) noorteadlaste meeskond võitis üle-euroopalisel Copernicus Masters konkursil linnaarengut analüüsiva võidutööga „Urban Analyser – Your City Development Tool” DLR Environmental Challenge auhinna. Võidutöö võimaldab läbi radarsatelliidi hinnata mh piirkonna linnastumise trende, rahvastiku asustustihedust, rahvastiku kasvu ja uusehitiste osakaalu piirkonnas, teatas TÜ pressiesindaja.

„Viimase kahe aastakümne vältel on miljonid inimesed kolinud elama linna või linna vahetusse lähedusse, mille tulemusena on äärelinnastumine võtnud geograafiliselt ulatuslikud mõõtmed, pannes proovile nii transpordiühenduse, muud taristud kui mõjudes ka keskkonnale. Halva planeerimise ja reguleerimise tulemusena võib see viia ebasoovitud tulemusteni,” rääkis probleemist võidumeeskonna juht, TÜ füüsika doktorant Kaupo Voormansik, lisades, et tegemaks tulevikuarengute suhtes teadlikke otsuseid, on oluline jälgida käesolevaid ja ajakohaseid linnastumise trende, mida võidutöö just võimaldabki.

Kavandatud teenus võimaldab läbi radarsatelliidi Sentinel-1 andmete kõrgkvaliteetseid andmeid ülemaailmse linnastumise kohta. Satelliidilt saadetavate andmete põhjal kaardistatakse linnastumise trendid ning jälgitakse muutusi maksimaalselt ühekuuse intervalliga. „Tänu satelliidilt saadavatele andmetele on Euroopa komisjonil, keskkonnaorganisatsioonidel ning omavalitsustel regulaarselt uuenevad andmed linnastumise arengute kohta. Saadud andmed võimaldavad kuluefektiivselt planeerida näiteks nii piirkonna arengupoliitikat, keskkonnakaitset kui ka taristu arenguvõimalusi,” rääkis Voormansik.

Tunnustus tähendab konkursitööga auhinna pälvinud meeskonnale ja osapooltele palju ning näitab Eesti teadusasutusi kui valdkonna kompetentsikeskusi. „Tartu ülikooli, Tartu observatooriumi ja AS Regio koostöös on Eesti kujunemas radarsatelliitide rakenduste arenduskeskuseks, mida näitas ka saadud tunnustus,” rõõmustas konkursitööga auhinna pälvinud Voormansik.

Copernicus Masters konkursi ja teiste võidutööde kohta saab lugeda nende kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!