Astun lavale, järelikult olen*

2. dets. 2013 Marii Kangur Tartu Descartes’i Lütseum - 1 Kommentaar

Kohvikud, sarvesaiad, šokolaadikoogid, vein, baretid, Champs-Élysées, Tour de France, Coco Chanel ja parfüüm nr 5, Edith Piaf ja šansoonid, Jeanne d’Arc ja usk, Serge Gainsbourg ja looming, Eiffeli torn, Cristophe Lemaitre ja rekordid, Zinedine Zidane ja ilusad väravad, Nicolas Sarkozy ja poliitika, Marie Curie ja teadustöö, Toulouse-Lautrec ja plakatikunst, Alexandre Dumas’ ja kolm musketäri – Prantsusmaale ja prantsuse kultuurile mõeldes võib vaimusilma tekkida seinast seina kujutlusi vastavalt iga indiviidi huvidele ja silmaringile.

Tartu Descartes’i Lütseum (TDL) kutsus sel aastal juba kümnendat korda Lõuna-Eesti koolide õpilasi astuma lavale prantsuskeelse etteastega. Sel korral olid fookuses inimesed, avastused ja sündmused, kes või mis on seotud Prantsusmaa või prantsuse keeleruumiga.

Osalejate rekord

21. novembril täitsid Descartes’i lütseumi lava rekordilised 109 õpilast viiest Tartu koolist: lisaks TDL-ile olid esindatud Tamme gümnaasium, Miina Härma gümnaasium, Jaan Poska gümnaasium ja Hugo Treffneri gümnaasium. Kui varasematel aastatel on esinejad tulnud ka Viljandist ja Pärnust, siis sel aastal nad siia ei jõudnud.

Viljandis on koolivõrgu ümberkujundamine sealse prantsuse keele õppe hoogu maha võtnud ja Pärnus on õpetaja olnud hõivatud käimasoleva koolireformiga.

Arvukaim osavõtjaskond oli pärit korraldajakoolist ja põhikooli vanuseastmes. Välkusid pärlikeed ja mustad kleidid, pilku püüdis Hercule Poirot oma kaabu ja viimseni viimistletud vuntsidega, selgitati välja Prantsuse meister iluvõimlemises, laval kõlasid šansoonid ja prantsuse popmuusika. Oma usku kuulutas Jeanne d’Arc ja sulge keerutas filosoof René Descartes, mitmel korral väisasid lava Edith Piaf ja Coco Chanel.

hercule poirot

Viit etteastet juhendanud õpetaja Lilia Miilaste sõnas, et selline konkurss mõjub õpilastele motiveerivalt – tahetakse esineda ja sellega seoses keelt õppida. Ta selgitas, et konkurss paneb õpilaste mõtte tööle ja see inspireerib omakorda teda kui õpetajat. „Tunniga oli lastel juba mõte olemas, mida nad teha tahavad, edasi aitasin neil terviku luua,” selgitas ta loomeprotsessi, mis algas plakati näitamisega ja lõppes eelmisel neljapäeval laval.

Keele ja kultuuri tutvustamiseks

Žürii esimees Tanel Lepsoo märkis, et igas etteastes oli midagi kiiduväärset ja valitud olid sobiva raskusastmega ülesanded. Ta lisas, et kogu ürituse teeb rõõmsaks see, et õppetöö ja meelelahutus käivad käsikäes.

Žürii koosseisus olid lisaks Tartu ülikooli germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituudi juhatajale Tanel Lepsoole veel näitleja Peeter Volkonski, Tartu ülikooli külalislektor Gabrielle Robin, TDL-i gümnaasiumiastme juht Tõnis Eelma ja õpilasesinduse esindaja Kerli Piirisild.

kitarrigaPõhikooli vanuseklassi parimaks tunnistas žürii TDL-i kuuendike näidendi „Hercule Poirot – le meurtre de la tante”, gümnaasiumi vanuseklassis sai peapreemia nelja gümnaasiumi ühisgrupp etendusega „L’ascenseur”.

Konkursi peakorraldaja Elle Reisenbuk rääkis, et Lõuna-Eesti koolidele mõeldud prantsuse keele konkurss algatati selleks, et õpilastel oleks võimalik oma oskusi ka prantsuse keeles proovile panna ning samas ka propageerida prantsuse keelt ja kultuuri.

Et sügisel jätkab Tartu Descartes’i lütseum põhikoolina, siis ei ole täpselt teada, millisel kujul konkurss järgmisel aastal toimub, kuid kindlasti soovib kool traditsiooni elus hoida. Ainsaks alternatiiviks taolisele üritusele on Tallinnas korraldatav Frankofoonia, mis on mõeldud kõigile prantsuse keelt õpetavatele koolidele Eestis.

„Tihtipeale tunnevad vanemad hirmu selle ees, et nende laps õpib prantsuse keelt. Konkurss näitab nii õpilastele kui vanematele, et ka selles keeles on võimalik vahvaid etteasteid luua ja neid laval meisterlikult esitada,” selgitas Reisenbuk.

Gerard Depardieu, Mona Lisa maal Louvre’is, vabadusesammas New Yorgis, Thierry Henry või Prantsusmaa iluvõimlemismeistrid – õigupoolest ei ole ju oluline see, kes täpselt kuulsatest „prantslastest” õpilasi kõnetab, tähtis on hoopis see, et noored mõlgutasid mõtteid, astusid lavale ja kõnelesid prantsuse keeles.

* „Mõtlen, järelikult olen” („Cogito, ergo sum”) on tsitaat prantsuse filosoofilt René Descartes’ilt, kelle järgi on Tartu Descartes’i Lütseum oma nime saanud.

waterloo


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Astun lavale, järelikult olen*”

 1. Kadri Reek ütleb:

  Õpilased olid terve päeva õhevil,kes võidab konkursi?
  Õpetajad olid rahul, nende töö oli vilju kandnud!!!
  Nägin seda kõike kõrvalt, piiludes “Kardinate vahel” ja jalutades “Kärbsena” aula laes ringi.
  Oli väga tore ja usun küll, et vajalik konkurss.
  Edu eestvõtjaile!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!