Enam õuesõpet

20. dets. 2013 Maris Hellrand Huvitava Kooli nõukoja liige, vabakutseline meediakonsultant - Kommenteeri artiklit

Esimese väikse sammuna võiks põhikoolis ja eriti algkoolis lihtsate vahenditega suurendada õuesõppe osakaalu. Kurdetakse, et lapsed on väsinud ja pikk pime talv rõhub. Seetõttu on justkui põhjendatud kolmekuuline suvevaheaeg. Tegelikult ei ole füsioloogiliselt võimalik valgust varuks koguda ja koolipäevi tuleks aasta vältel nii korraldada, et valgel ajal viibitaks õues. Algkoolis võiks muuta pigem reegliks kui erandiks õuesõppe − loodusõpetuse tunnid on pargis, metsas, looduses. See ei nõua mingit lisaressurssi, lihtsalt mõtteviisi muutust. Sama põhimõtet saaks rakendada ka ajaloo ja paljude teiste ainete jaoks.

Keset koolipäeva võiks olla pikem vahetund, kus lapsed saavad õues olla. Seda praktiseeritakse paljudes maades, ka Soomes, kus kliima meie omast sugugi parem ei ole.

Kooli teeks praegusest huvitavamaks integreeritud õppekava, kus eri ainetes käsitletaks sama teema eri tahke erinevate vahenditega. Sellele aitaks kaasa õpetajate kvalifikatsiooni duubeldamine: näiteks geograafiaõpetaja võiks olla ka kehalise kasvatuse õpetaja, matemaatikaõpetaja muusikaõpetaja jne.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!