Muusikaõpetus lasteaias – õppimine muusika kaudu

4. dets. 2013 Sirje Hiiet Tallinna Priisle lasteaia muusikaõpetaja - Kommenteeri artiklit

„Muusika on rõõmu jaoks, vanade ja noorte jaoks…” ütleb laulurida. Seda kindlasti, kuid muusikategevuste eesmärgiks lasteaias pole kindlasti mitte ainult laste tuju tõstmine ning lasteaiapidudel lastevanemate lõbustamine. See on üks efektiivsemaid õppetegevuse vorme väikelapseeas.

Väike laps õpib teatavasti mängides. Muusikaliste mängude ja tegevuste kaudu õpivad lapsed mitte ainult koos teistega laule ja tantse, vaid muusika kaudu areneb ka keel ja kõne, rikastub sõnavara, samuti lugemisoskus ja arvutamine ning matemaatilistest mõistetest arusaamine. Areneb suhtlemisoskus, teistega arvestamise oskus. Läbi muusikaliste tegevuste muutub laps julgemaks, osavamaks, samuti ka hoolivamaks. Muusika kaudu õppimine annab lapsele positiivsed emotsioonid ja tunded ning positiivselt meelestatud laps omandab uusi teadmisi efektiivsemalt.

Laps võtab meelsasti omaks selle, mis talle meeldib, mis tekitab temas hea tunde.. Mina pole veel kohanud last, kellele muusika ei meeldiks. Kuna muusika kõigile lastele meeldib, siis ongi see ideaalne õpetamise vorm, mida saab rakendada eranditult kõigi laste puhul ega ole tähtis, kas ta on musikaalne või vähem musikaalne. Kõikidest lastest ei peagi saama tingimata lauljat, tantsijat või muusikut. Oluline on see, et laps tunneb laulmisest, tantsimisest ja pillimängust rõõmu ning õpib läbi muusika ka kõike muud eluks vajalikku.

DSCN1303Tänapäeval on hakatud üha enam mõistma, et inimese tegevust ja käitumist ei juhi niivõrd mõistus kui pigem tunded. Üha enam pööratakse tähelepanu väärtuskasvatusele ning tähtsamaks kui kõrge IQ, peetakse emotsionaalset intelligentsust. Emotsionaalne andekus, see on enda ja teiste emotsioonide märkamine, tunnete teadvustamine ning nende juhtimine. Lapse emotsionaalses arengus on väga tähtsal kohal eneseteadvus ja enesehinnang. Kindlasti üks viise, kuidas arendada emotsionaalset intelligentsust, on teha seda muusika kaudu – õppida tundma oma emotsioone ning neile keskendumise oskust.

Muusika on inimese rõõmu, eneseväljenduse, loovuse, samuti tervise ja hingelise heaolu teenistuses olnud aegade algusest saadik. Mida varem väike inimene saab sõbraks muusikaga, seda harmoonilisemaks kujuneb tema edasine elutee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!