Raamatuid tööst, koolireformist ja elu põhiväärtustest – kohustuslik kirjandus täiskasvanutele

20. dets. 2013 Krista Kumberg lastekirjanduse uurija, Haapsalu lasteraamatukoguhoidja - Kommenteeri artiklit

Koff-kui-ma-oleksin-vanaisa-298x300Indrek Koff „Kui ma oleksin vanaisa”

Autor oskab end pisipoisi rolli sisse elada ja muhedal moel kirja panna kõik, mis lapse meelest elus tähtis on. Muuseas, need ei ole asjad, vaid täiskasvanu aeg ja armastus. Kohustuslik lugemine isadele!

 

Saar-kuidas-meil-asjad-kaivad-1-215x300Anti Saar „Kuidas meil asjad käivad”

Vallatu ja naljakas minajutustus tragilt koolieelikult, kes kirjeldab oma peres toimuvaid argiseiku. Äratundmis­rõõmu kogeb nii suur kui ka väike lugeja.

 

reeli-reinaus-detektiiv-triibik-loomaaias-9988-6898Reeli Reinaus „Detektiiv Triibik loomaaias”

Pealtnäha krimijutt lastele. Peategelane meenutab Mowglit. Tüdruk on veetnud suure osa oma ajast vanaisa juhitavas loomaaias ja laste popkultuuri ilmingud on talle võõrad. Nüüd läheb ta esimesse klassi, aga ei mugandu teps mitte. Tundub lugejale eakohatult varaküps, head meelt tegevalt iseseisev ja -mõtlev.

 

Tomusk-kriminaalne-koolipapa

Ilmar Tomusk „Viienda a kriminalistid. Kri­mi­naalne kooli­papa”

Taas esmapilgul pelgalt krimilugu, aga tegeleb muuhulgas haridusprobleemidega. Kas lapsel peab koolis lõbus olema, või peab ta koolis hästi õppima ja korrektselt käituma? Ideaalis käivad need asjad koos. Tomusk võrdleb üht varianti teisega, lõpus saab kurjategija karistuse, kuid tema meeldiva ja kasuliku tuleviku panevad paika lapsed – kuritegude paljastajad.

 

 

Stark-Taitsapoiss-215x300Ulf Stark „Täitsa­poiss”

Kas tööd tehakse protsessi või eesmärgi nimel? Kas praekala lendab muiduvahtijale ise söögilauale? Või on elus midagi tähtsamat kui töö? Ulfi kaks vanaisa esindavad vastandlikke eluvaateid. Mõlemal on omal moel õigus. Lõbus, napp, ent mitmekihiline väikelasteraamat.

 

Almond-Poiss-kes-ujus-196x300David Almond „Poiss, kes ujus koos piraajadega”

Oma pere eest hoolitsemise juures ei ole töö rühmamine see kõige olulisem asi. Sellega liiale minnes võib armsa inimese enesest eemale tõugata. Poiss leiab end, kui tsirkusega kaasa läheb. Mitmekihiline ja tiba maagiline teos. Natuke nalja saab ka. Sobib igale eale.

 

Parr-Vilgukivioru-Tonje-211x300• Maria Parr „Vilgukivioru Tonje”

Kiirus ja eneseusaldus – selle moto andis küla ainsale lapsele tema parim sõber – 76-aastane Gunvald. Iseseisev ja -teadev lapsuke naudib oivalist vabadust keset puhast loodust. Ta on vabakasvatuse õnnestunud vili – vabadusega kaasneb vastutus. Lõbus lugu omandab tõsised toonid. Tundub, et kõik läheb halvasti, aga läheb hästi!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!