Taagepera pere jõulumälestused

20. dets. 2013 Tiina Taagepera Vaska - Kommenteeri artiklit

Kasvades üles esimese generatsiooni ameeriklastena, elasime kahes maailmas. Kodus oli Eesti ja kõikjal mujal oli Ameerika − kokku kaks maailma. Niisiis oli meil kaks korda nii palju kombeid, pühi ja traditsioone kui teistel. Seda oli eriti märgata jõulude ajal.

Esiteks leidsid meie jõulud aset Lõuna-Californias, mis, tuleb välja, sugugi ei takista laulmast „Tasa, tasa, jõulukellad kajavad …” või „Läbi lume sahiseva sõidab saanike”.

Laulsime teel kirikusse mööda palmipuude maanteid ja ka tagasiteel. Eestlaste kirik oli Hollywoodi sildi all ja teekond sinna võttis poolteist tundi. Isa teab peast vist tuhandet laulu, emal olid laululehed kaasas ja vanaema laulis Los Angelese segakooris, nii et saime hakkama.

Muidugi olid meil kodus ka ingliskeelsed jõululauluplaadid, mida armastasin kuulata. Muud ameerikapärast: olid jõulutuled, mis isa kinnitas maja ja küpressipuu külge. Ja ma ei kujuta jõule ette ilma egg nog’ita.

Kuusepuu oli ka majas. Sellega oli igal aastal mangumist, et „kas ei võiks juba novembri lõpul puu tuua − kõikidel teistel juba oo-on”. Mitte ei mahtunud meie pähe, et peab ootama jõuludeni. Puu peal käisid värvilised pallikujulised ehted, õlest ehted ja muidugi „tinsel” ehk „icicles”.

Kirikust hilispärastlõunal koju jõudes oli maja täis seaprae, mulgi kapsa ja verivorsti lõhna. See oli ime, et tuttav eesti pere ise tegi ja müüs verivorste! Seega saime maitse suhu − aga seleta seda Ameerika sõpradele…

Pidime ka seletama, et meie jõuluvana käib jõuluõhtul. Ameerika jõuluvana käib hommikul. Meie Salme ja Jaaniga eelistasime eesti jõuluvana ehk isa. Enne aga pidi ju kuusepuul küünlad süütama. (You have live candles on your Christmas tree?)

Lauldes „Sõitsid saanid, sõitsid reed”, tuligi jõuluvana kohale. Aga eesti jõuluvana tahab, et salmi loetaks. (What?) Seda sai juba Los Angelese Eesti täienduskoolis harjutatud, ja jõuluvana oli alati väga lahke. Ema saatis jõululaule tihti klaveril, Salme esines flöödil ja Jaan pasunal.

Lõpuks ometi sai jõulukingid kätte. Jaan sai mitu aastat legosid. Minu lemmikkink on senimaani isa kingitud atlas, mis on reisinud minuga 35 aastat. Olemegi nüüd kõik pisut maailmas laiali, kuid jõulude ajal meenub alati just see, et aastast aastasse olid meil kenad armastatud peretraditsioonid ja et olime koos.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!