Arheoloogide ja museoloogide koostöö piirialade muististe kaitsel

31. jaan. 2014 Ants Kraut arheoloog, muinsuskaitseameti nõunik - Kommenteeri artiklit

Eesti, Läti ja Vene arheoloogid, museoloogid ning muinsuskaitsjad on jätkamas 2012. aastal alustatud ühist kolmeaastast tegevuskava „Arheoloogia, võim ja ühiskond”.

Aasta ei ole muinasteaduse skaalal muidugi kuigi pikk aeg. Aastasadade ja isegi -tuhandete taustal, mida arheoloogid uurivad ja talletada püüavad, ei moodusta see tihti üht promilligi. Leidude vanuse määramisel on tänapäevane loodusteadus oma täppismõõtmise meetoditega küll suureks abiks, kuid sellegipoolest määratakse leitud eseme või kihi vanus tavaliselt poole sajandi täpsusega ehk pluss/miinus viiskümmend aastat. Tänapäeva sündmuste reas tundub see aeg ilmatu pikk, vahel üle mitme riigikorra ulatuv, selle jooksul jõuab üles kasvada kaks uut põlvkonda. Õnneks on muuseumiesemete iga oluliselt pikem inimeast, rääkimata arheoloogialeidudest maapõues. Rahvad kujunevad ja segunevad, riigid tekivad ja kaovad, piirid muutuvad. Kõigest sellest jäävad maha nii nähtavad kui ka nähtamatud asitõendid. Leitud või väljakaevatud esemed leiavad oma koha muuseumis, neist saavad museaalid. Maastikul asuvad muistised võtab riik kaitse alla ja neist saavad kultuurimälestised. Mõlemad on ühtviisi tähtsad ajalooallikad, mille säilitamine, kaitse ja uurimine aitab taastada ja hoida mälu, riikide ja rahvaste ühist ajalugu.

Euroopa Liidu liikmesmaade keerulise nimega algatus „Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programm 2007–2013” on kindlasti üks võimalus, kuidas edendada koostööd naabrite vahel, kes veel üsna hiljuti, nii tuhande aasta eest, moodustasid kui mitte ühtse, siis märkimist väärivalt sarnase kultuuriruumi. Meeskonnad Eestist, Lätist ja Loode-Venemaalt on möödunud aasta jooksul agaralt edendanud kõiki projekti „Arheoloogia, võim, ühiskond” nimes kajastuvaid valdkondi: väliuuringuid, muinsuskaitset ja muuseumitööd ehk teadust, järelevalvet ja teavitust.

Aasta 2013 oli tegude- ja leiduderohke. Põhjalikumalt tutvustab nii mulluseid väljakaevamisi kui ka palju muud huvitavat arheoloogide tegemistest Tartu ülikooli äsja ilmunud Eesti arheoloogia aastakiri Tutulus, ajakirja Horisont nr 1/2014 tasuta kaasanne. Veel ei ole meile teada, kas aasta 2014 toob kaasa Eesti ja Venemaa piirilepingu, kuid kolme naabri vahelist piiriülest projekti kokkuvõttev aasta toob kindlasti põnevaid uudiseid kaugetest piiride-eelsetest aegadest.

Eesti, Läti ja Venemaa koostööprogrammi ning selle arheoloogiaprojekti kajastavad interneti koduleheküljed http://www.estlatrus.eu/eng/home/, http://www.aac-project.eu/et/ ning http://tutulus.ee/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!