Eestis lõppes kolm Euroopa Sotsiaalfondi haridusprogrammi

3. jaan. 2014 - Kommenteeri artiklit

31. detsembril 2013 lõppesid Euroopa Sotsiaalfondi toetatud kuueaastased haridust nüüdisajastanud programmid BeST, VANKeR ja „Õppiv Tiiger 2008-2013”, mille käigus sai koolitust hulk Eesti õpetajaid ja õppejõude, teatas hariduse infotehnoloogia sihtasutuse (HITSA) esindaja.

HITSA Innovatsioonikeskuse juhataja Ene Koitla sõnul on ESF kuue aasta jooksul programmide abiga toetatud IKT juurutamist õppeprotsessis, muutes õpetajaid ja õppejõude kompetentsemaks digiajastul õpetama ning õppeprotsessi õppijatele põnevamaks ja väljakutseid pakkuvamaks. Programmide tulemusena suurenes koolides e-õppe vahendite kasutamine, tõusis taseme- ja täiendusõppe kvaliteet ning õppeprotsessi mitmekesisus.

BeSt programmis osales 19 kõrgkooli õppejõudu, kellel valmis 4596 Euroopa Ainepunkti (EAP) mahus e-kursuseid ja 1836 õpiobjekti. VANKeR programmi käigus on 31 kutseõppeasutuse õpetajad loonud 1222 õppenädala (ÕN) mahus e-kursuseid ja 665 õpiobjekti. Valminud õppematerjalid on igaühele vabalt ja tasuta kättesaadavad aadressil www.e-ope.ee/repositoorium. VANKeR programmis osales koolitustel ka enam kui 1400 kutsekoolide õpetajat. Lisaks õppematerjalide loomisele toetati programmidest haridustehnoloogide võrgustikku, arendati digitaalsete õppematerjalide kvaliteeti ja teadlikkuse tõstmisega seotud tegevusi.  Programmide kohta saab lähemalt lugeda kodulehekülgedelt www.e-ope.ee/best ja www.e-ope.ee/vanker.

Programmi „Õppiv Tiiger 2008–2013” käigus koolitati 13 800 õpetajat, haridustehnoloogi, õppealajuhatajat ja koolijuhti, s.o enam kui 60% üldhariduskoolide õpetajatest ja juhtidest. Osalejad said teadmised, kuidas kaasaegseid tehnoloogiad ja nendega seotud õpimetoodikaid õpiprotsessis rakendada. Nagu näitab 2013. aastal avaldatud üle-euroopaline uuring ICT in Education, on tehnoloogiat õppetöös ning selle ettevalmistamisel aktiivselt kasutav õpetajate arv Eestis samaväärne koolituse läbinud õpetajate arvuga.

Kolme haridusprogrammi kogueelarve oli 10 570 000 eurot. Programmi BeSt rahastati 95% Euroopa Sotsiaalfondist, programme VANKeR ja „Õppiv Tiiger 2008-2013” toetati Euroopa Sotsiaalfondist 85% ulatuses. Eesti riigi osalus oli viimastes programmides 15%, BeSt programmi omafinantseering oli 5%.

Programmi rakendusasutuseks oli haridus- ja teadusministeerium, rakendusüksusteks SA Innove ning SA Archimedes ja elluviijaks HITSA innovatsioonikeskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!